Ne zaboravite noćas pomaknuti kazaljke i prisjetiti se europske birokracije

Stanovnici Europske unije ove će nedjelje kazaljke svojih satova s 3 pomaknuti na 2 sata i tako se vratiti na standardno, zimsko računanje vremena, no nije poznato do kada će to redovno činiti

Sandro Vrbanus subota, 30. listopada 2021. u 15:00

Ove noći, 31. listopada u 3 sata po hrvatskom vremenu svi će stanovnici Europske unije još jednom morati pomaknuti kazaljke svojih satova jedan sat unatrag. Time će dobiti tradicionalnih jesenskih "sat spavanja više", dok će oni s domaćim životinjama, djecom, ili pak oni koji rade noćne smjene biti nešto manje oduševljeni time. Prelazak na zimsko računanje vremena ujedno je i povratak na standardno vrijeme, ono u kojem je Sunce u podne u svom zenitu (ili najbliže tome, ovisno u kojem dijelu vremenske zone živite).

Pandemija sve odgodila

Iako se već godinama govori da bi svako naredno pomicanje sata u Europskoj uniji moglo biti i posljednje, o tome i dalje nema dogovora među državama članicama. Podsjetimo, finalni je stav trebao biti usuglašen u Vijeću EU pod predsjedanjem Hrvatske u prvoj polovici 2020. godine – no, tada se dogodila pandemija i sve je drugo palo na ljestvici prioriteta.

Osim toga, i tada su se mogli čuti disonantni tonovi, jer je, primjerice, Hrvatska zbog ljetne turističke sezone imala ideju cijele godine ostati na ljetnom računanju vremena. Naša prva sjeverna susjeda, Slovenija, odlučila bi se gotovo sigurno za cjelogodišnje zimsko računanje vremena, iz sličnih razloga. Pomicanje sata na hrvatsko-slovenskoj granici je, pak, nešto na što bismo se teže naviknuli nego na promjenu računanja vremena dva puta godišnje.

I tako, dok EU rješava bitne stvari – poput umanjivana ekonomskih i javnozdravstvenih učinaka pandemije – sve ostalo je na čekanju. Pregovori o trgovinskim uvjetima nakon Brexita tako i dalje traju, mjesecima nakon što je taj proces formalno zaključen, a godine su prošle otkako su ga britanski građani izglasali na referendumu. Kako onda očekivati da se europski birokrati, pored tako velikih pitanja, bave onima manje značajnima poput ukidanja ljetnog i zimskog računanja vremena?

Ipak nije sve propalo?

Ključni je problem i dalje nesuglasje među državama o tome hoćemo li svi trajno zadržati ljetno ili zimsko vrijeme. Sjeverne zemlje EU su za zimsko, južne pretežito za ljetno, ali navodno niti jedna zemlja svoje službeno stajalište o toj temi nije poslala Vijeću. Stoga, pomirite se s time da ćete i u budućnost, barem u dogledno vrijeme, pomicati kazaljke satova dva puta godišnje.

Posljednje informacije koje su se čule iz europskih političkih krugova kažu kako je ovaj predmet i dalje "na stolu Vijeća" i da se čeka da države članice usuglase zajedničko stajalište prema njemu. Glasnogovornik Europske komisije Stefan De Keersmaecker za Jutarnji list nedavno je rekao kako Europska komisija ipak nije odustala od tog cilja.