Europa se nije dogovorila, pa noćas opet pomičemo satove i to neće biti posljednji put

Sve planove o prelasku na jedinstveno računanje vremena tijekom cijele godine u Europskoj uniji na čekanje je stavila pandemija i prateća kriza, tako da kazaljke sata i dalje moramo podešavati

Sandro Vrbanus subota, 27. ožujka 2021. u 14:15

Građani Europske unije noćas će ponovno morati pomaknuti kazaljke na svojim satovima jedan sat unaprijed. Iako taj zadatak neće zadesiti one koji se oslanjaju na satove na mobitelima, računalima i ostalim "pametnim" uređajima, svi odreda morat će se od danas početi prilagođavati na buđenje sat ranije, odnosno na činjenicu da dan u večernjim satima traje sat duže nego što je trajao do jučer.

Zapelo na birokraciji

Unutar službenih zakonodavnih tijela Unije već se tri godine govori o ukidanju ove dokazano nepotrebne prakse, no, kako smo nedavno pisali, birokratski aparat u Bruxellesu još uvijek nije pronašao mehanizam koji bi zadovoljio sve zemlje članice. Posljednji puta kada se o ovome ozbiljno govorilo, početkom prošle godine, dogovor je bio – da će se za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU (u prvoj polovici 2020. godine) zemlje odlučiti hoće li prijeći na trajno ljetno ili zimsko vrijeme, te kako će se najkasnije 2021. praksa pomicanja satova ukinuti.

Kako bi rekli Amerikanci, "spring forward"
Kako bi rekli Amerikanci, "spring forward"

No, tada se dogodila pandemija i ekonomska kriza, pa je sve osim te teme postalo sporedno. U skladu s time Vijeće nije na svoj dnevni red stavilo odluku o ukidanju ljetnog i zimskog računanja vremena. To znači da smo i dalje na onome na čemu smo bili i prije nego se 84% građana EU (od 4,6 milijuna anketiranih) izjasnilo za uvođenje jedinstvenog računanja vremena tijekom cijele godine: pomičemo satove unaprijed zadnjeg vikenda u ožujku i vraćamo ih natrag zadnjeg vikenda u listopadu.

Stoga noćas, 28. ožujka, nam valja ponovno kazaljke sata pomaknuti s 2 na 3 sata u noći, spavati sat kraće i početi se prilagođavati na "jet lag" koji će nam to donijeti.