Poljska platforma za e-trgovinu Allegro preuzima Mall.hr

Internetska trgovina Mall.hr dio je veće akvizicije kojom Allegro preuzima regionalnu Mall grupu za ukupno 881 milijun eura

Sandro Vrbanus subota, 6. studenog 2021. u 12:35

Allegro, Poljska platforma za kupovinu i jedna od najvećih platformi za e-trgovinu u Europi, preuzima vlasništvo nad Mall.hr. Allegro je objavio da je pristao na kupnju 100% Mall Group a.s. i WE|DO CZ od njihovih sadašnjih dioničara PPF, EC Investments i Rockaway Capital. Navedena je i ukupna cijena od 881 milijun eura, dobivena na temelju procjene od 925 milijuna eura prilagođene za dug i slične stavke od 44 milijuna eura. Konačna cijena mogla bi se povećati za dodatnih do 50 milijuna eura.

Kupljeno poslovanje uključuje imovinu e-trgovine Mall Group i logističku imovinu WE|DO, koja se nalazi u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Poljskoj. Na kraju financijske godine 21. ožujka, Mall Group je postigla bruto vrijednost robe od 930 milijuna eura, bruto maržu od 14% i EBITDA prag rentabilnosti.

François Nuyts, izvršni direktor tvrtke Allegro, kaže: "Tijekom dva desetljeća, Allegro je postao omiljeno mjesto za kupnju potrošača u Poljskoj. Zajedno s Mall Groupom, sada ćemo moći poboljšati svakodnevni život ne samo 18 milijuna kupaca koje već služimo, već i doprijeti do ostatka Europe s našom ponudom. Kupci će imati koristi od poboljšanog izbora, cijene i pogodnosti, dok će zajednička baza od oko 135.000 trgovaca moći 'jednom objaviti, prodavati posvuda'.”

Stvaranje lidera e-trgovine u Srednjoj i Istočnoj Europi

Povezivanje Mall Groupe i Allegra uspostavit će vodeću platformu za e-trgovinu u cijeloj regiji, donoseći niz popularnih robnih marki – uključujući Mall.hr, mimovrste, czc.cz, WE|DO i naravno Allegro, Ceneo i eBilet – ispod jednog krova. Klijenti zajedničke platforme moći će iskoristiti prednosti SMART! programa kao i mnoge pogodnosti lojalnosti kao što su besplatne dostave, fintech proizvodi ili pristup B2B platformi.

Mall Group je uspostavio nekoliko tvrtki za e-trgovinu u Srednjoj i Istočnoj Europi, povezujući veliku bazu klijenata, snažan promet, vrlo popularne robne potrošačke marke i iskusne timove širom zemlje. Sporazum će grupi omogućiti pristup prekograničnom ispunjenju Mall Groupe i velikoj logističkoj infrastrukturi, dok Allegro donosi svoju stručnost na tržištu i najsuvremeniju tehnologiju za ubrzavanje zajedničkog rasta.

Pojedinosti transakcije

Transakcija će se financirati kombinacijom dionica i novčane naknade koja se sastoji od 53,6% isplate u novcu, financirane gotovinom u blagajni i novim dugom, te 46,4% naknade za dionice ili gotovinu. Allegro ima pravo, po vlastitom nahođenju, izdati dionice dioničarima Mall Groupe koji prodaju dionice ili povećati novčanu isplatu. Zaključenje transakcije podliježe uobičajenim antitrustovskim i regulatornim odobrenjima i očekuje se da će se zaključiti do kraja prve polovice 2022.