Wolt prodan DoorDashu u poslu vrijednom 7 milijardi eura

Izvorno finska platforma za dostavu hrane Wolt, dostupna i u Hrvatskoj, spojit će se s američkim konkurentom DoorDash te konsolidirati poslovanje u Europi

Sandro Vrbanus četvrtak, 11. studenog 2021. u 11:56

Nakon ovogodišnjeg preuzimanje domaćeg servisa Pauza.hr i regionalne platforme Delivery Hero od strane španjolskog Glova, uslijedilo je još jedno veliko preuzimanje u području platformi za dostavu hrane. Ovoga puta meta preuzimanja je finska kompanija Wolt, također dostupna na hrvatskom tržištu. Njezin će novi vlasnik biti američki DoorDash, kompanija koja se bavi istim poslom – organiziranjem dostavljača koji posreduju između naručitelja i restorana.

Zamjena dionica

DoorDash je s većinskim dioničarima Wolta dogovorio zamjenu dionica vrijednu sedam milijardi eura. Američka će kompanija tako svojim dionicama platiti preuzimanje finske platforme, a time će dobiti pristup do čak 22 europska tržišta, među kojima je i Hrvatska. Novi vlasnik će izdvojiti i novčani iznos od 500 milijuna eura kojim će, financijskim poticajima, zadržati aktualnu Woltovu upravu i zaposlenike.

Iz Wolta su istaknuli da ova vijest ne utječe na njihove korisnike u Hrvatskoj. "Wolt nastavlja s istim imenom, brandom, proizvodom i timom kao i prije", objavili su. Wolt trenutačno u 23 zemlje ima više od 4 tisuće zaposlenika i oko 2,5 milijuna aktivnih korisnika. Akvizicija bi trebala službeno biti zaključena u prvoj polovici iduće godine.

Wolt je inače u Hrvatskoj dostupan od prosinca 2018. godine, a poslovanje im je, kao i svim dostavnim servisima, procvjetalo u doba pandemije.