Glovo preuzima poslovanje servisa Pauza.hr

Španjolska tvrtka za gradsku dostavu hrane i drugih potrepština preuzima dio poslovanja svojeg konkurenta, Delivery Hero, s naglaskom na njihove podružnice u Hrvatskoj i na Balkanu

Sandro Vrbanus srijeda, 26. svibnja 2021. u 16:17

Španjolska tvrtka Glovo, koja posluje i u Hrvatskoj, objavila je danas kako će preuzeti dio poslovanja svojeg konkurenta, tvrtke Delivery Hero. Njihove kompanije koje su do sada poslovale u zemljama Balkana i Istočne Europe ubuduće će biti dio sustava Glova. Akvicizija se odnosi na dostavne tvrtke Foodpanda u Rumunjskoj i Bugarskoj, Donesi u Srbiji, Crnoj Gori i BiH te Pauza u Hrvatskoj.

Širenje na jugoistok

Ukupna vrijednost transakcije iznosi 170 milijuna eura, a akviziciju još trebaju potvrditi nadležni regulatori. Ovaj potez pokazuje kako je Glovo predan širenju svojeg poslovanja na tržištima jugoistoka Europe, a u sličnom smjeru ranije ovog mjeseca dogodila se i akvizicija tvrtke Ehrana u Sloveniji.

"Ova regija uvijek nam je bila okosnica dugoročne strategije da se fokusiramo na tržišta gdje imamo jasne mogućnosti postati liderima i gdje možemo stvoriti održiv biznis", poručio je generalni direktor Glova Oscar Pierre.

Za sada nisu poznati ostali detalji strategije kojom se Glovo planira širiti na našem tržištu. Kompanija je ranije ove godine osigurala 450 milijuna eura investicijskog kapitala i u neupitnom je poslovnom uzletu, potaknutom i pandemijom koronavirusa koja je pogodovala poslovnom modelu dostave hrane do kućnog praga.

Odluka o širenju na jugoistok kontinenta potaknuta je vjerojatno i činjenicom da se u Španjolskoj, na njihovom domaćem tržištu, sprema izmjena regulative koja bi im mogla značajno otežati poslovanje.