Preživio Bezosovu raketu pa poginuo u Cessni

Glen de Vries, jedan od prvih privatnih svemirskih turista koji je poletio do ruba svemira s Blue Originovom raketom New Shepard, poginuo je u nesreći malenog privatnog zrakoplova

Sandro Vrbanus subota, 13. studenog 2021. u 13:01

Glen de Vries, poduzetnik koji je vlastitim novcem platio nedavni let raketom Blue Origina do ruba svemira i tamo nakratko iskusio bestežinsko stanje, poginuo je ovoga tjedna u daleko manje opasnoj vožnji – prilikom trenažnog leta privatnim zrakoplovom.

De Vries je inače bio osnivač platforme za medicinska istraživanja Medidata Solutions, a na rub svemira je prošloga mjeseca letio u društvu Williama Shatnera. Taj je let bio medijski prilično atraktivan upravo zbog "kapetana Kirka", koji je tamo i bio primarno zbog toga, dok je De Vries bio jedan od svemirskih turista s Blue Originove liste čekanja.

Kobni trenažni let

Manje od mjesec dana nakon što je bio sudionikom ovog svemirskog leta, 49-godišnji De Vries je, nažalost, poginuo u zrakoplovnoj nesreći. Dogodilo se to ovoga četvrtka u američkoj saveznoj državi New Jersey, kada je trenažni let Cessnom 172, u kojoj je De Vries bio učenik, završio tragično. Cessna je pala u blizini jezera Kemah, a pritom je smrtno stradao i njegov instruktor leta.

U istragu su se uključile nadležne američke agencije za sigurnost prometa (NTSB) i avijaciju (FAA). Od de Vriesa su se objavom oprostili i iz Blue Origina, napisavši kako je imao veliku strast za avijaciju i humanitarni rad.

"Cijelu sam karijeru posvetio produženju ljudskoga života. No, s ograničenim materijalima i energijom na Zemlji, moramo se okrenuti svemiru kako bismo omogućili civilizaciji da napreduje", prije svemirskog leta izjavio je sada pokojni de Vries. "Prolaznost vremena, baš kao i resursi na Zemlji, sada se čine još dragocjenijima s ovom proširenom perspektivom", izjavio je nakon slijetanja Blue Originove putničke kapsule.