MarineTraffic - jedna od ponajboljih aplikacija za praćenje pozicija brodova

Riječ je o aplikaciji koja je u stanju gotovo u stvarnom vremenu prikazivati pozicije velikog broja brodova diljem svijeta, a za to se oslanja na podatke prikupljene putem AIS-a. Naravno, tu je i čitav niz drugih zgodnih stvarčica, pa ni ne čudi da spada među najpopularnije aplikacije ovoga tipa…

Matija Gračanin četvrtak, 25. studenog 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv MarineTraffic 
Namjena Praćenje pozicija brodova
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan / 85 kn godišnje (Starter plan)

MarineTraffic je prilično popularna aplikacija među onima koji u svakom trenutku žele znati poziciju i kretanje brojnih brodova diljem svijeta. Osim što će brodovi biti prikazani na mapi zajedno s njihovom pozicijom gotovo u stvarnom vremenu te smjeru kretanja i procjenom kada bi trebao stići na svoje odredište, tu je i mogućnost pretraživanja.

Jednom kada je željeni brod pronađen, moguće ga je prikazati na mapi, a zgodno je i to što je moguće unutar aplikacija organizirati vlastitu flotu brodova te ih na taj način pratiti i dobivati obavijesti. Jednako je tako moguće vrlo jednostavno prikaz na mapi prebacivati između svih dostupnih brodova i samo onih koji su organizirani u osobnu flotu.

Uz prikaz brodova, tu je i mogućnost prikaza vremenskih uvjeta (aktualno stanje te prognoza za idućih 48 sati), a posebno je zgodna i mogućnost korištenje proširene stvarnosti kako bi se u aplikaciji otkrilo o kojem je brodu riječ kada se prema njemu uperi kamera ugrađena u pametni telefon (ta mogućnost nije dostupna u besplatnoj inačici) kao i neke druge praktične stvarčice.

Osim toga, MarineTraffic nudi i čitav niz podataka o brodovima koje ima u bazu zajedno s njihovim fotografijama, tu je i animirani prikaz kretanja brodova na mapi, a oni koji žele identificirati i pratiti brodove koji izlaze iz dometa zemaljskih AIS-a (Automatic Identification System) na temelju kojih MarineTraffic prikuplja podatke, uvijek može plaćati pretplatu za satelitsko praćenje uz Access Plus 24.

Osnovna inačica aplikacije je besplatna, ali i ograničena mogućnostima, dok se za puno izdanje mora plaćati godišnje pretplata od 85 kn unutar kojeg se dobivaju i brojne dodatne stvarčice kao što je planiranje rute kretanja, dodani podaci o lukama, čitav niz statističkih podataka i štošta drugo. Za kupnju su dostupni i drugi moduli kao što su nautičke karte ili precizne prognoze.