SAD pokreću novu radnu skupinu za istraživanje NLO-a

U sklopu Ministarstva obrane SAD će oformiti radnu skupinu za identifikaciju i sinkronizaciju upravljanja situacijama u kojima se primijete nepoznati leteći objekti, u nastojanju da razriješe misterije

Sandro Vrbanus četvrtak, 25. studenog 2021. u 09:59

Ovoga ljeta američka radna skupina Unidentified Aerial Phenomena Task Force (UAPTF) objavila je svoje dugo očekivano izvješće o neidentificiranim letećim objektima koje su posljednjih godina prijavljivali većinom piloti Mornarice i Ratnog zrakoplovstva. Ovo izvješće klasificiralo je ukupno 144 incidenta u pet kategorija: smeće koje leti zrakom, prirodni atmosferski fenomeni, američki eksperimentalni programi, strani sustavi neprijateljskih zemalja, te "ostalo".

Upravo skupina "ostalo" do sada je nerazjašnjena, jer se u njoj nalaze susreti pilota s pojavama koje sigurno nisu ništa što bi se moglo prepoznati, pa je riječ zaista o neidentificiranim letećim objektima. Oni predstavljaju rizik svim posadama zrakoplova ali i predstavljaju potencijalnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti, pišu sada iz Ministarstva obrane SAD-a. Iz tog su razloga oformili novu radnu skupinu, s ciljem da se sinkroniziraju napori Pentagona i drugih agencija u razjašnjavanju ovog fenomena.

Fokus na zaštićeni zračni prostor

Nova skupina nosi ime Airborne Object Identification and Management Synchronization Group (AOIMSG), i izravni je slijednik skupine UAPTF. Osim što će objediniti i koordinirati aktivnosti svih drugih koji se bave NLO-ima, ova će skupina analizirati i pokušati identificirati sve primijećene leteće objekte, ali će raditi i na umanjenju rizika povezanih s njima, pogotovo u područjima zaštićenog zračnog prostora koji koriste oružane snage i gdje su razne restrikcije leta na snazi.

Tri snimke objavljene prošle godine potaknule su interes javnosti za ovo pitanje
Tri snimke objavljene prošle godine potaknule su interes javnosti za ovo pitanje

Ulasci nepoznatih letjelica u zaštićeni zračni prostor predstavlja prijetnju sigurnosti leta i nacionalnoj sigurnosti, pa se izvješća o takvim incidentima u Pentagonu uzimaju vrlo ozbiljno. Svaki takav incident istražuje se, a nova radna skupina posebnu će pozornost posvećivati upravo NLO-ima primijećenima u takvim područjima, u blizini vojnih objekata i baza.

Misterij napredne tehnologije

Podsjetimo, 18 incidenata koje je skupina UAPTF analizirala tada su okarakterizirani kao susreti s nepoznatim letjelicama. One su, pak, izgledale kao da koriste iznimno naprednu tehnologiju, za koju su svjedoci rekli da je "stotinu do tisuću godina ispred naše". Ako se pita aktualnog šefa NASA-e, Amerikancima ostaje tek nadati se da nije "riječ o nekom neprijatelju, tu na Zemlji, koji ima takvu tehnologiju".

Prvo izvješće naglasilo je da je riječ o potencijalnom sigurnosnom problemu, pogotovo ako su neki od incidenata rezultat djelovanja stranih sila. Na primjer, ako je riječ o tehnologiji za prikupljanje podataka ili dokazu da je neka druga zemlja razvila revolucionarnu tehnologiju o kojoj SAD ne znaju ništa, to Pentagonu predstavlja predmet interesa. Za objasniti ove pojave trebat će uložiti dodatne resurse, zaključeno je tada. Pentagonova nova skupina u narednim će danima dobiti direktora, organizacijsku strukturu, financijska sredstva i liniju zapovijedanja.