"NLO-i koriste tehnologiju koja je stotinu do tisuću godina ispred naše"

Prije nego američka radna skupina za NLO-e objavi svoje izvješće, tamošnji mediji prenose izjave očevidaca koji su letjelice nepoznatih oblika i vrsta vidjeli vlastitim očima i snimili kamerama u avionima

Sandro Vrbanus četvrtak, 20. svibnja 2021. u 19:04

U SAD-u je prošle godine ponovno osnovana komisija, ukinuta 2012. godine, čiji je osnovni cilj proučavati izvješća pilota i drugih pripadnika Oružanih snaga o neidentificiranim letećim objektima. Ova radna skupina naziva se Unidentified Aerial Phenomena Task Force (UAPTF), osnovana je unutar Ministarstva obrane, a ima zadatak do kraja lipnja Senatu podastrijeti svoje izvješće o "nepoznatim zračnim fenomenima".

Javnost će o svemu biti obaviještena jer će izvješće UAPTF-a biti deklasificirano, pa ćemo vjerojatno saznati što u Pentagonu misle o lani objavljenim snimkama poput ovih, ali i drugima koje su se nedavno pojavile online. Najnoviju je objavio istraživač Jeremy Corbell, snimljena je 2019. godine s broda američke Mornarice, a prikazuje NLO koji nestaje u vodi:

Prije nego ovo izvješće postane javno, o svojim iskustvima s NLO-ima za američke su medije progovorili piloti i ljudi koji te fenomene proučavaju već godinama. Kako nije riječ o teoretičarima zavjera ili šarlatanima, već o stručnim vojnim licima, njihova se svjedočanstva prenose kao vjerodostojna, pa pogledajmo što imaju za reći…

"Letjelica bez upravljačkih površina"

Sean Cahill, umirovljeni mornarički časnik, za CNN je prepričao svoj susret s neidentificiranom letjelicom 2004. godine, kada je služio na brodu USS Prince. Oni su tada ugledali letjelicu oblika Tic-Tac bombona, koja nije imala upravljačke površine, nikakav vidljivi pogonski sustav, a kretala se hipersoničnim brzinama i presretala je njihove pilote. "Kao da je znala kamo su se piloti uputili", kaže Cahill.

Ono što ga je tada brinulo bila je činjenica da oni tada nisu imali tehnologiju kojom bi se mogli suprotstaviti takvoj letjelici, koja je bila daleko moćnija od svega poznatoga. "Tehnologija koju 'Tic-Tac' koristi je ispred naše za barem stotinu do tisuću godina", pojasnio je za CNN.

"Tic-Tac neobičnog kretanja"

U emisiji 60 Minutes američkog CBS-a dvoje pilota s broda USS Nimitz opisali su događaj iz 2004. Tada su radarima snimljene neobične letjelice, poslani su u izviđanje, a ono je završilo prilično uzbudljivo. Četvero članova posade njihovih zrakoplova vidjelo je djelić uzburkanog mora usred bonace, letjelicu ponovno 'Tic-Tac' oblika. Ona se kretala nepravilno, uz veliko ubrzanje, a kada je jedan pilot odlučio približiti joj se, ona je imitirala njegovo kretanje po zraku i kasnije – nestala.

Letjelica je bila neoznačena, veličine aviona F-18, bez krila ili vidljivog ispuha iz pogona. Posada jednog od zrakoplova snimila ju je termalnom kamerom, a u jednom je slučaju čak zabilježeno i da je 'Tic-Tac' u nekoliko sekundi prešao 100-tinjak kilometara, na potpuno neobjašnjiv način.

Nekoliko mogućih scenarija

Događaji o kojima ovi svjedoci govore događaju se već godinama, redovito, i nisu do sada bili detaljno istraženi. Neki brodovi i piloti Mornarice navode da su kroz par godina svakodnevno imali susrete s nepoznatim letjelicama, a objašnjenje, kažu, može biti nešto od ove tri mogućnosti: posrijedi je tajna američka tehnologija, letjelice su nastale u nekoj od drugih država svijeta i služe za špijuniranje, ili su izvanzemaljske.

Nitko od intervjuiranih nije se izjasnio o tome koji mu se scenarij čini najvjerojatnijim. Bit će stoga svakako zanimljivo doznati što je Pentagonova istraga utvrdila.