Sve brojniji kriptorudari u Kazahstanu izazivaju energetsku krizu

U slučaju da ove zime dođe do problema s nedostatkom električne energije, postrojenja za rudarenje kriptovaluta bit će prva koja će ostati bez napajanja, poručuju iz tamošnje elektroenergetske kompanije

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 29. studenog 2021. u 15:25

Otkako je Kina nedavno službeno zabranila rudarenje kriptovaluta u toj zemlji, velik dio kriptorudara se odande preselio u Kazahstan. Procjene kažu da je najmanje 88 tisuća rudarskih rigova aktivirano u toj zemlji nakon što su njihovi vlasnici regulatorno istisnuti iz Kine.

U ovoj zemlji sada postoji 50-ak registriranih velikih postrojenja za rudarenje, i vjerojatno velik broj onih manjih – a sve to ima značajan utjecaj na ionako ne pretjerano stabilnu elektroenergetsku mrežu. Ministarstvo energetike objavilo je kako je opterećenje mreže poraslo za oko 8% tijekom ove godine, umjesto tipično očekivanih 1-2%. U šest kazačkih regija od listopada ove godine već je dolazilo do nekoliko padova sustava i problema s distribucijom energije.

Najveći potrošači prvi će biti isključeni

Iz tog su razloga iz tamošnjeg državnog distributera električne energije, kompanije Kegoc, najavili da bi ove zime lako moglo doći do redukcija u opskrbi. U slučaju da potražnja premaši dostupne kapacitete, oni koji će prvi biti na udaru redukcija su, dakako, postrojenja za rudarenje kriptovaluta.

Slijedom ovih događaja kazačka kritpokompanija Xive.io već je prošloga tjedna isključila jedno svoje postrojenje i rastavila oko 2.500 rudarskih rigova, nakon što im je zbog nedostatka električne energije rad bio onemogućen.

Veći problem od prijavljenih rudara čine oni u "sivoj zoni", koji rudare na svojim neprijavljenim računalima. Procjene stručnjaka, koje prenosi Financial Times, kažu kako ovi "ilegalci" iz elektroenergetske mreže vuku oko 1.200 MW energije, dvostruko više nego službeno registrirana postrojenja za rudarenje kriptovaluta.

Nadležni su najavili još jedan potez – od početka sljedeće godine svi koji koriste električnu energiju za rudarenje plaćat će je po višoj cijeni. Kilovatsat će ih tako koštati, preračunato, oko 1,5 lipu više nego ostale potrošače. Do tada, mrežu u Kazahstanu spasit će privremena kupovina struje od Rusije.

Rudarenje u porastu

Tijekom ove godine, istodobno s porastom vrijednosti cijelog kriptotržišta, u svijetu se značajno povećala i potrošnja energije za rudarenje. Prema pokazatelju Bitcoin Energy Consumption Index, samo se za vodeću svjetsku kriptovalutu godišnje utroši oko 200 TWh električne energije, što je više nego što potroše, primjerice, zemlje poput Poljske, Egipta ili Tajlanda.