Apple Music - najpovoljniji glazbeni streaming servis sa zvukom visoke kvalitete

Najpopularniji svjetski glazbeni streaming servisi su dobrim dijelom dostupni i na području RH, no većina ih za višu kvalitetu zvuka traži plaćanje skuplje pretplate. Apple je uz svoj streaming servis odlučio ponuditi višu kvalitetu zvuka bez dodatne naplate i tako postao – najpovoljniji…

Matija Gračanin petak, 3. prosinca 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Apple Music
Namjena Appleov glazbeni streaming servis
Android Google Play
iOS App Store
Cijena 44,99 kn mjesečno (Individual) / 69,99 kn mjesečno (Family)

Apple Music je zapravo jedan od relativno mlađih glazbenih streaming servisa i na tržištu je dostupan otprilike šest godina, no tijekom tog se razdoblja brzo prometnuo u jedan od najpopularnijih takvih servisa, pogotovo među korisnicima iPhonea i drugih Appleovih uređaja.

Doduše, premda ima nekih svojih prednosti, Apple Music i dalje pomalo kaska za konkurencijom i to pogotovo izvan SAD-a, a možda najveća otegotna okolnost jest nešto slabiji izbor integracije s drugim uređajima budući da Apple uvijek primarno naglašava vlastiti ekosustav što je, zapravo, i legitimno.  

Osim toga, ne može se koristiti besplatno uz određena ograničenja kao što je slučaj s drugim streaming servisima, no zato se može besplatno iskušavati tri mjeseca nakon čega je potrebno početi plaćati mjesečnu preplatu od 44,99 kn za individualni pretplatni model (postoji i obiteljski koji za šest članova stoji 69,99 kn mjesečno).

Ono što Apple Music trenutačno čini možda najzanimljivijim ljubiteljima dobrog zvuka, svakako je činjenica da je ove godine, za razliku od konkurencije, u svoj obični pretplatni model uveo podršku za vlastiti lossless format ALAC (Apple Lossless Audio Codec) kao i podršku za prostorni zvuk (Dolby Atmos) i to bez plaćanja dodatne naknade.

Kada se tome pridoda činjenica da raspolaže katalogom od nešto više od 75 milijuna pjesama i činjenicu da maksimalna razina zvučnog zapisa ide do 24 bita i 192 kHz, postaje sasvim jasno kako je ovo trenutačno najpovoljniji glazbeni streaming servis dostupan i na području RH koji nudi visoku razinu kakvoće zvučnoga zapisa.