Apple Music uvodi nekomprimirani audio za cijeli katalog, bez dodatne naplate

Tijekom lipnja svi će pretplatnici na Appleov glazbeni streaming dobiti opciju slušanja glazbe u Lossless Audio formatu, kao i Spatial Audio s Dolby Atmos standardom

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 17. svibnja 2021. u 19:42

Apple je danas objavio kako će od sljedećeg mjeseca svi pretplatnici na njihov glazbeni servis Apple Music dobiti mogućnost slušanja glazbe u visokoj kvaliteti – bez ikakve dodatne naknade. To znači da će cijeli glazbeni katalog na ovom servisu, koji sadrži oko 75 milijuna pjesama, biti dostupan u nekomprimiranom Lossless Audio formatu. To je nešto čime se do sada mogao pohvaliti, primjerice, Tidal, a od sada će hrvatski korisnici moći platiti 44,99 kuna mjesečno i u lossless formatu slušati glazbu putem svojih Apple uređaja (za razliku od Tidala koji u HiFi varijanti košta 9,98 eura mjesečno).

Kako bi autorima glazbe omogućio više prostora za kreativno izražavanje, Apple će svojem glazbenom streaming servisu dodati i podršku za prostorni zvuk (Spatial Audio) s podrškom za standard Dolby Atmos. Riječ je o novom doživljaju glazbe na ovom servisu koji će omogućiti slušatelju da "uroni" u zvuk koji ga okružuje sa svih strana. Za potpuni doživljaj bit će potrebno imati slušalice marke AirPods ili Beats zasnovane na H1 ili W1 čipu, a ovaj format glazbe podržavat će i najnovije generacije iPhonea, iPada i Mac računala.

Tri kvalitete lossless audija

Prilikom lansiranja usluge sljedećeg mjeseca pretplatnici na Apple Music imat će prilike isprobati Spatial Audio na odabranoj selekciji glazbe, a iz Applea obećavaju kako će s vremenom ta ponuda rasti.

Apple će za nekomprimirani audio zapis koristiti svoj kodek ALAC (Apple Lossless Audio Codec), za koji kažu da će "sačuvati svaki bit" koji je izvorno snimljen u studiju, te da će ga slušatelji moći čuti točno onako kako su ga glazbenici stvorili.

Pretplatnicima poručuju da će kvalitetu nekomprimiranog zvuka moći uključiti u izborniku aplikacije Apple Music (Settings > Music > Audio Quality), a ponudit će im se izbor različite kvalitete streaminga u ovisnosti o internetskoj vezi koju koriste.

Lossless kvaliteta bit će dostupna od CD razine (16 bita, 44.1 kHz), preko 24 bita i 48 kHz, pa sve do najviše kvalitete zapisa od 24 bita i 192 kHz – namijenjene, kako kažu, pravim audiofilima.