U veljači NASA organizira svoje prvo svemirsko turističko putovanje

Tek što se s Međunarodne svemirske postaje vratio japanski milijarder Yusaku Maezawa, NASA je objavila da će i oni uskoro početi s naplatom izleta u orbitu

Sandro Vrbanus utorak, 21. prosinca 2021. u 14:10

Kontroverzni japanski bogataš Yusaku Maezawa proveo je 12 dana na Međunarodnoj svemirskoj postaji i sretno se vratio na Zemlju, nakon što je završio svoj skupi turistički izlet. Nedugo zatim i NASA je objavila da će započeti s aktivnijom komercijalizacijom ovakvih kratkotrajnih izleta u orbitu jer, kako se čini, interesa bogataša za izvanzemaljskim iskustvima uvijek ima.

Izlet vrijedan 55 milijuna dolara

Američka će svemirska agencija tako, u suradnji s tvrtkom Axiom Space, na ISS poslati svoja prva tri svemirska turista. Oni će biti kanadski investitor i filantrop Mark Pathy, američki poduzetnik Larry Connor, bivši pilot Ratnog zrakoplovstva Izraela Eytan Stibbe, a zapovjednik misije bit će bivši NASA-in astronaut Michael López-Alegría. Trojica civila, u ovom slučaju svemirskih turista, navodno će za jedinstveno iskustvo boravka na Međunarodnoj svemirskoj postaji platiti po 55 milijuna dolara.

Tijekom nekoliko dana, koliko će provesti u orbiti, provodit će vlastita istraživanja i baviti se raznim dobrotvornim projektima. O tim se aktivnostima za sada ne zna gotovo ništa, osim da će biti povezani sa zdravljem.

Na ISS će troje turista i jednog astronauta prevesti SpaceX, sada već uhodanom kombinacijom rakete Falcon 9 i putničke kapsule Crew Dragon. Planovi za sada kažu kako je lansiranje na rasporedu 28. veljače sljedeće godine, ali taj datum ovisi o rasporedu posade na postaji, pa je moguće i da se promijeni.

Turistička agencija NASA

Podsjetimo, prvi svemirski turist na ISS-u bio je američki bogataš Dennis Tito, koji je 2001. godine platio oko 20 milijuna dolara za ovo iskustvo. No, tamo ga je poveo ruski Roscosmos svojom raketom Sojuz. Rusi su bili zaslužni i za sve kasnije turističke aranžmane do 2009. godine, kada je uslijedila stanka. Svemirski turizam na Međunarodnoj svemirskoj postaji aktiviran je ponovno ove godine, kada je tamo nekoliko dana boravila ruska filmska ekipa, pa potom i spomenuti Maezawa.

Kako se približava rok za gašenje projekta ISS-a, tako svemirske agencije počinju tražiti dodatne izvore financiranja tog skupog orbitalnog laboratorija, pa ne čudi da je i NASA počela prodavati karte za turističke izlete.

Kako se Maezawa proveo u orbiti, možete provjeriti na njegovom YouTube kanalu.