Probni let prije puta oko Mjeseca: Maezawa odletio na ISS

Japanski milijarder koji je već uplatio put oko Mjeseca na SpaceX-ovom Starshipu, sada je, za zagrijavanje, ruskim Soyuzom otišao na 12-dnevni izlet na Međunarodnu svemirsku postaju

Sandro Vrbanus srijeda, 8. prosinca 2021. u 12:20

Misija Sojuz MS-20, lansirana rano jutros iz svemirske baze Baikonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj postaji ponijela je troje astronauta, među kojima je dvoje civila. Najistaknutiji svemirski putnik koji će ovom raketom stići na ISS je japanski milijarder Yusaku Maezawa, poznat javnosti po tome što je prije koju godinu postao prvi klijent SpaceX-a, i uplatio put njihovim Starshipom oko Mjeseca. Na ovo putovanje sa sobom će povesti odabranu skupinu umjetnika i općenito osoba za koje smatra da mogu prenijeti to iskustvo svima na Zemlji.

Povratak svemirskog turizma na ISS

Kao zagrijavanje za ovu svemirsku avanturu, koja bi se trebala dogoditi kroz dvije godine, Maezawa je sada kao svemirski turist otišao na 12-dnevni izlet na ISS. Time je postao prvi svemirski turist koji se tamo uputio nakon više od 10 godina, ako ne računamo nedavni posjet ruske filmske ekipe.

Osim Maezawe, na istom su letu prema orbiti lansirani ruski kozmonaut Aleksandar Misurkin te Maezawin osobni asistent Yozo Hirano, koji će biti zadužen za dokumentiranje cijelog putovanja i boravka na ISS-u. Video reportažu sa svemirske avanture bismo, prema najavama, trebali vidjeti na YouTubeu po njihovom povratku na Zemlju.

Japanski se milijarder stotinjak dana pripremao za ovaj put, prolazeći obvezne treninge i obuku kakve moraju proći svi kozmonauti. Bio je tako na paraboličnom letu koji simulira uvjete bestežinskog stanja, u centrifugi koja simulira G-sile, a naučio je i ponešto ruskoga kako bi mogao komunicirati s novim kolegama.

Maezawa od svojih avantura radi spektakl na društvenim mrežama
Maezawa od svojih avantura radi spektakl na društvenim mrežama

Javnosti nije poznato koliko je Maezawa platio Roscosmosu za ovaj izlet. Raniji svemirski turisti svoja su putovanja na ISS plaćali od 20 do 40 milijuna dolara, no uzevši u obzir porast mnogih cijena i protek vremena od tada, moguće je da je sada cijena lansiranja jedne osobe u orbitu na razini od oko 50-60 milijuna dolara. Uzevši u obzir da je Japanac sa sobom poveo i asistenta, lako je moguće da ga je dvanaest dana avanture koštalo i značajno više. Jedini konkretni iznos koji se spominje je 88 milijuna dolara, ali službenih informacija nema.

Tijekom boravka na Međunarodnoj svemirskoj postaji Maezawa će odraditi stotinjak "izazova", zadataka koje je prikupio na društvenim mrežama, kako bi svojim pratiteljima bolje dočarao kako je to biti u svemiru.

📢 Uštedi do 30%

TOP!

Logitech

Vrhunska Logitech periferija nezaobilazan je dodatak za tvoj radni stol.

Kupi

📢 Uštedi 800 kn

TOP!

HUAWEI MateView GT

27" monitor sa zakrivljenim zaslonom i velikom brzinom osvježavanja savršen je za učenje, igranje i rad.

2.199 kn 2.999 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

DELL

DELL Vostro 3510 s Core i7 procesorom, 16GB RAM-a te 15.6" IPS ekranom i vrhunski monitori.

Od 1499 kn Kupi


2-kanalni bookshelf zvučnici

AUDIOENGINE HD6

Bluetooth aptX, 47 ohma, 50Hz-22kHz, >95dB, 50W RMS, svileni visokotonci, wooferi od aramidnih vlakana, A/B monoblok pojačalo.

5.299 kn Kupi

Plug&play gramofon

REGA PLANAR 1

RB110 ručica, motor od 24 V niske buke, poklopac motora s integriranim hlađenjem, Rega Carbon MM zvučnica.

2.989 kn Kupi