Svi su ludi za Wordleom

Wordle je malena mozgalica s riječima koja se igra kroz internetski preglednik. 200-tinjak dana nakon što je izrađena, postala je globalni hit zbog svoje zarazne jednostavnosti

Sandro Vrbanus četvrtak, 13. siječnja 2022. u 13:55

Britanac Josh Wardle i njegova partnerica kod kuće su igrali igru koju su osmislili, a onda je Joshu, inače softverskom inženjeru, jednog dana palo na um njihovu igru pretvoriti u web aplikaciju. Sjeo je i stvorio web igricu pogađanja riječi, nazvao ju je Wordle (igra riječi s vlastitim prezimenom), i učinio je dostupnom svima. Bilo je to prije više od pola godine, koliko za igru gotovo nitko nije znao, a onda je odjednom – kako to obično biva – postala hit. O čemu se, dakle, radi?

Što je Wordle?

Wordle je jednostavna igra kojoj se pristupa putem bilo kojeg internetskog preglednika s bilo koje platforme, na ovoj adresi. Nema oglasa, nema plaćanja, nema prijave korisnika. Sve što treba jest posjetiti Wordle i riješiti dnevni zadatak.

Igra se sastoji od pogađanja riječi iz engleskog rječnika, koje se sastoje od pet slova. Upisivanjem neke riječi Wordle će vam pokazati sastoji li se zagonetna riječ od slova koja ste upisali. Žutim će biti označena slova koja su u traženoj riječi, a zelenim ona koja su pritom i na pravom mjestu. Vaš je zadatak u najviše šest pokušaja pogoditi koju je riječ Wordle tog dana zadao. Nakon toga morat ćete čekati sljedeći dan i sljedeću zagonetku. I to je sve.

Jednostavnost Wordlea je zarazna
Jednostavnost Wordlea je zarazna

Zapravo – i nije. Nakon što riješite dnevni zadatak, igra će vam ponuditi da svoj rezultat, u obliku svojevrsnog grafikona s napretkom, podijelite na društvenim mrežama. Za primjer, naš današnji rezultat izgleda ovako:

Wordle 208 6/6

⬜🟨⬜⬜⬜
⬜⬜⬜🟨⬜
🟩🟨⬜⬜⬜
🟩⬜🟨⬜⬜
🟩⬜⬜🟩⬜
🟩🟩🟩🟩🟩

Upravo činjenica da se ovi misteriozni šareni kvadratići s vremena na vrijeme dijele po društvenim mrežama zainteresirala je brojne igrače. U studenome je Wordle igralo 90 ljudi na dan, početkom siječnja bilo ih je preko 300 tisuća, a sada Wordle svakoga dana otvori nekoliko milijuna ljudi.

Očekivano, vrlo brzo su se na App Storeu i drugim mjestima pojavili klonovi Wordlea, koji su pokušali kapitalizirati na tuđoj ideji. Apple je brzo reagirao i uklonio ih, tako da igračima ostaje tek ono što je autor zarazne igre i zamislio – jedna zagonetka na dan koja će vas zainteresirati i uzeti vam koju minutu vremena.