Mačke koriste Starlinkove satelitske antene kao krevete sa samozagrijavanjem

Uređaji koje je razvio SpaceX Elona Muska imaju značajku zagrijavanja kako bi spriječilo da nakupljeni snijeg ometa signal

Mladen Smrekar subota, 15. siječnja 2022. u 20:05

Dok hladno vrijeme i zimske oluje muče dijelove Sjedinjenih Američkih Država, vlasnici mačaka mogu računati na to da će se njihovi ljubimci sklupčati na najtoplijim mjestima do kojih mogu doći. One koje nemaju topli dom, snalaze se kako znaju i umiju.

Samozagrijavajući tanjuri

Fotografija pet mačaka sklupčanih na samozagrijavajućoj satelitskoj anteni, objavljena na Twitteru posljednjeg dana prošle godine, ubrzo je postala viralna i dosad je prikupila oko 200.000 lajkova i podijeljena je više od 26.000 puta. 

"Starlink radi odlično dok mačke ne otkriju da im satelitski tanjur daje malo topline u hladnim danima", piše u Tweetu.

Starlink, satelitska internetska usluga iza koje stoji SpaceX Elona Muska, trenutno u orbiti ima više od 1600 satelita, a s vremenom će ih lansirati čak 12.000. Starlinkove satelitske antene imaju funkciju samozagrijavanja za otapanje snijega, i to je razlog da privlači mačke.

Ova je opcija osmišljena kako snijeg nakupljen na satelitskom tanjuru ne bi ometao signal, no nitko nije razmišljao o mačkama. Činjenica je da mačke na tanjuru prekidaju video streaming i "sve usporavaju", žali se autor fotografije objavljene na Twitteru.

Opasnost iz orbite

Činjenica je da mačkama boravak na satelitskom tanjuru godi jer ga sunčeva svjetlost grije odozgo, a unutarnji grijač odozdo, baš kao što mačke vole ležati na toplim haubama automobila. 

Druga vrsta, isti problem...
Druga vrsta, isti problem...

Drugi korisnici Twittera brzo su odgovorili na ovaj post svojim fotografijama drugih životinja, poput ptice koja se udomaćila na satelitskoj anteni. No, životinje koje se griju na satelitskim tanjurima nisu jedina briga Starlinka.

Nakon dva bliska susreta njegovih satelita s kineskom svemirskom postajom Tiangong Kina je optužila SAD za "ignoriranje međunarodnih ugovornih obveza i sudjelovanje u neodgovornom i nesigurnom ponašanju u svemiru".

Što je više Starlinkovih satelita u orbiti, to je veća opasnost od havarije
Što je više Starlinkovih satelita u orbiti, to je veća opasnost od havarije

Uz to, Starlinkovi sateliti svaki tjedan zamalo izazovu gotovo 1600 sudara u orbiti, a taj će se broj potencijalnih nesreća samo povećavati kako će Muskova tvrtka slati sve veći broj svojih komunikacijskih satelita.