Prelazak na euro: evo što Vlada RH savjetuje informatičarima

Objavljene su Smjernice za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom, a Vlada je predvidjela i neke izazove koji se mogu u tom procesu pojaviti, gledano s informatičke strane

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 17. siječnja 2022. u 17:35

U sklopu priprema Republike Hrvatske za prelazak na euro kao službenu i jedinu nacionalnu valutu, što bi se trebalo dogoditi 1.1.2023. godine, izrađen je i dokument s uputama za gospodarstvenike. Izradio ga je Koordinacijski odbor za prilagodbu gospodarstva i zaštitu potrošača

Ovaj dokument, nazvan Smjernice za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom, izdan je godinu dana unaprijed, s ciljem pravovremenog informiranja gospodarstvenika o pripremama koje je potrebno provesti u postupku uvođenja eura kao nacionalne valute. Osim što sadrži detaljne informacije o prilagodbama koje očekuju gospodarstvenike, o vremenskom okviru uvođenja eura te upućuje na izazove koji se mogu pojaviti u tom procesu, u njemu je istaknuto i što bi informatičari trebali učiniti da bi informacijske sustave u poduzećima pripremili na prelazak na euro.

Prilagodba IT sustava

Prilagodba informacijskih sustava za uvođenje eura zahtijeva pravovremenu pripremu, kažu iz spomenutog odbora. Prvenstveno treba imati na umu da dostupnost informatičkih stručnjaka i usluga može biti znatno ograničena tijekom procesa prilagodbe, što može uzrokovati rizik ne samo u pogledu kašnjenja neophodnih prilagodbi, već i povećanja troškova – savjet je, dakle, započeti s prilagodbom što prije.

Prvi korak je utvrditi koji će sve informacijski sustavi biti zahvaćeni promjenom, a nakon toga idući će korak biti utvrđivanje opsega potrebnih prilagodbi u svakom od takvih sustava. U ovom koraku je korisno proučiti:

  • nadolazeće zakonske i podzakonske akte koji će regulirati ovo područje (Zakon o uvođenju eura kao službene valute u RH i prateći akti) te
  • način na koji će proizvođači ili održavatelji informacijskih sustava provesti dorade za prelazak na euro.

Nužne prilagodbe

Neophodne prilagodbe uključuju sigurnost da informacijski sustav može:

  • podržati zahtjeve dvojnog iskazivanja cijena u za to propisanom razdoblju (i prije i nakon datuma uvođenja eura),
  • na datum uvođenja eura provesti preračunavanje svih iznosa, koristeći fiksni tečaj konverzije i pravila zaokruživanja,
  • nakon datuma prelaska na euro podržati provođenje svih procesa i obrada u euru kao službenoj valuti,
  • podržati zahtjeve dvojnog optjecaja gotovine u prva dva tjedna nakon datuma uvođenja eura,
  • omogućiti usporedno izvještavanje s istim razdobljem prošle godine,
  • zadržati mogućnost provođenja procesa i obrada u kunama za one procese koji se odnose na prethodnu godinu, a obavljaju u tekućoj godini.

Opcionalne prilagodbe

Opcionalne prilagodbe informacijskih sustava ovise o konkretnim potrebama različitih poslovnih subjekata. Iako nisu propisane, takve opcionalne prilagodbe informacijskih sustava mogu utjecati na efikasnost rada nakon prelaska na euro pa ih je uputno razmotriti. Primjer takve opcionalne prilagodbe je usporedno izvještavanje o tekućim poslovnim rezultatima s istim razdobljem prošle godine.

Sve prilagodbe informacijskih sustava trebalo bi pažljivo i pravovremeno testirati, kako bi se izbjegli propusti te kako bi se omogućila potrebna nadogradnja u skladu s predviđenim rokovima prelaska na euro.