AMD izbacio GPU s 4 GB VRAM-a, iako su 2020. rekli da to nije dovoljno za igranje

AMD se na službenoj stranici još 2020. godine pohvalio svojim grafičkim karticama s puno VRAM-a, jer je 4 GB nedostatno za videoigre. Dvije godine kasnije, izbacili su GPU s 4 GB VRAM-a.

Matej Markovinović subota, 22. siječnja 2022. u 06:00

AMD je u prodaju izbacio RX 6500 XT grafičku karticu s 4 GB VRAM-a, koja bi prema preporuci tvrtke trebala koštati 199 dolara. Ta bi vijest u medijima i na društvenim mrežama ostala nezamijećena, da AMD 2020. godine nije tvrdio da je ta količina VRAM-a nedovoljna za moderne PC videoigre.

Naime, AMD je te godine na svojoj službenoj stranici objavio članak u kojem se pohvalio da su njihove grafičke kartice bolje, jer Nvidia po toj cijeni nudi one s 4 GB VRAM-a, što kod igranja može rezultirati greškama pri pokretanju, nižim performansama i povremenim trzanjem igre, odnosno naglim padovima brzine izvođenja. 

„AMD je vodeći u industriji u pružanju igračima grafičkih rješenja visokog VRAM-a u cijeloj ponudi proizvoda. Konkurentni proizvodi po sličnoj početnoj razini cijene, nude do maksimalno 4 GB VRAM-a, što očito nije dovoljno za današnje igre“, napisao je 2020. Adit Bhutani, AMD-ov marketinški stručnjak.

AMD-ova usporedba iz 2020. godine u kojoj dokazuju da je 4 GB nedovoljno za igranje.
AMD-ova usporedba iz 2020. godine u kojoj dokazuju da je 4 GB nedovoljno za igranje.

Nakon što su predstavili RX 6500 XT, AMD je uklonio objavu u kojoj ističe da je 4 GB VRAM-a nedovoljno za igranje. Međutim, kako prenosi The Verge, tvrtka je nakon brojnih članaka na tu temu ipak odlučila poništiti svoju odluku.

U svakom slučaju, nema sumnje da si je AMD skočio u usta, no ako se i ta činjenica zanemari, sve što ostaje je jedna, sudeći prema dosadašnjim recenzijama, loša grafička kartica.

„Ovo je najgore predstavljanje GPU-a otkad pamtim, a ovaj posao radim više od dva desetljeća“, napisao je Steven Walton za Techspot.

„Grafička kartica koju biste mogli kupiti, ali ne biste trebali“, smatra Linus Tech Tips.

„RX 6500 XT daje nam prvi gorak okus onoga što 'budžetni' GPU znači u 2022. godini“, piše Dave James za PC Gamer.

Zanimljivo je da mi sâmi od AMD-a ovaj puta nismo na vrijeme dobili uzorak za testiranje, pa otuda i izostanak i naših vlastitih dojmova. Budući da je kartica napokon stigla, uskoro ćemo provjeriti da li je doista tolika propast kao što tech youtuberi i mediji tvrde.