Propada Facebookov pokušaj lansiranja kriptovalute

Ono što je trebala biti globalna platforma za digitalna plaćanja i s njome povezan stablecoin, sada izgleda kao promašena priča, a sva imovina organizacije Diem je na prodaju

Sandro Vrbanus petak, 28. siječnja 2022. u 17:10

Kompanija nekada poznata pod imenom Facebook danas se naziva Meta. Dok se još nazivali Facebook planirali su pokrenuti vlastitu kriptovalutu Libra, koja je potom preimenovana u Diem. Ona je trebala funkcionirati putem kriptonovčanika Calibra, kasnije preimenovanoga u Novi. Sva ova konfuzija oko imena najmanji je problem za ovaj projekt. On, naime, nikada nije zaživio, i to primarno zbog regulatornih problema.

Nedugo nakon Facebookove najave o lansiranju kriptovalute (točnije rečeno stablecoina vezanog uz dolar) na to su reagirale američke i europske monetarne vlasti, i to s popriličnim negodovanjem. Projekt se daleko od očiju javnosti razvijao nekoliko godina, da bi krajem 2020. bio izdvojen iz Facebookovog poslovanja u neovisnu organizaciju Diem Association – sve kako bi se ovaj segment što više odvojio od Facebooka i ne bi bio usko povezan s društvenom mrežom i njezinim, ne baš idealnim, imidžem u javnosti.

Imovina je na prodaju

Od toga je prošlo više od godine dana, a kriptovaluta i dalje nije lansirana. U međuvremenu su projekt napustili brojni partneri i investitori, a kao strateški partner prošle se godine pojavila banka Silvergate. Sada se doznaje kako je cijela imovina (primarno tehnologija i intelektualno vlasništvo) Diem Associationa ponuđena na prodaju Silvergateu. Plan je prodati sve što se može za oko 200 milijuna dolara, kako bi se inicijalnim ulagačima u projekt vratili njihovi ulozi.

Međutim, taj dogovor je sve, samo ne zaključen, pa bi propast Diema, koji se ionako gasi, mogla biti potpuna, ako se imovina ne uspije prodati. Inženjeri koji su radili na razvoju Facebookovog stablecoina navodno će biti raspoređeni na druge projekte. David Marcus, čovjek koji je vodio projekt izrade kriptonovčanika Novi i bio suosnivač Diema, tvrtku je napustio još prije mjesec dana.