I Europska komisija pokrenula istragu oko Facebookove Libre

U institucijama Europske unije vlada zabrinutost da bi Facebook svojom kriptovalutom i sustavom mobilnih plaćanja mogao na nepošten način podrivati konkurenciju

Sandro Vrbanus srijeda, 21. kolovoza 2019. u 13:20

Najava Facebooka da će stvoriti vlastitu kriptovalutu i digitalni novčanik, te tako pokrenuti potpuno neovisnu platformu za digitalna plaćanja, uzburkala je mnoge duhove u političkom i poslovnom sektoru, te zainteresirala zakonodavce i regulatore.

Nedugo nakon prve najave lansiranje Libre prvi se oglasio američki Kongres s uputom Facebooku da ne poduzima nikakve daljnje korake prije nego njihovi odbori pregledaju o čemu je tu riječ. Potom se javila i skupina povjerenika za privatnost podataka koja je izrazila zabrinutost da bi Facebook, poznat po propustima u ovom području, mogao dodatno ugroziti privatnost korisnika nove kriptovalute.

Ilegalno na konkurente

Povrh ovih negativnih reakcija stiže i istraga Europske komisije. Prema dokumentima koje je na uvid dobio Bloomberg, EK istražuje potencijalno narušavanje pravedne tržišne utakmice. U Komisiji su zabrinuti da bi Libra mogla nepošteno blokirati konkurenciju kad je riječ o razmjeni i korištenju privatnih podataka njezinih korisnika. Facebook bi, smatraju, svojom poslovnom snagom mogao iz posla s digitalnim plaćanjima putem Libre eliminirati konkurenciju na način koji nije dozvoljen u Europskoj uniji.

Facebook je, podsjetimo, prilikom najave Libre rekao da će ona biti pod ingerencijom švicarskih vlasti jer će sjedište Libra Associationa biti u Ženevi. U Švicarskoj, pak, nadležni organi još nisu dobili nikakve informacije o tom planu i očekuju ih do kraja ovog mjeseca.