Kongres Facebooku: zaustavite lansiranje kriptovalute Libra

Odbor za financijske usluge američkog Kongresa zatražio je od Facebooka moratorij na uvođenje vlastite kriptovalute, i to zbog bojazni za sigurnost i potrebe uvođenja nadzora

Sandro Vrbanus četvrtak, 4. srpnja 2019. u 14:41

Facebook je nedavno javno otkrio planove za pokretanje vlastite kriptovalute Libra te digitalnog novčanika Calibra. Vijest kako će se najveća društvena mreža svijeta početi ozbiljnije baviti financijskim uslugama u kriptovalutama podigla je vrijednost bitcoina, ali je pobudila interes i kod američkih zakonodavaca. Kongres je odmah poručio kako će pomno pratiti razvoj situacije, a sada iz njihovog Odbora za financijske usluge stiže i vrlo ozbiljno intonirano pismo upućeno vodstvu Facebooka.

Članovi Zastupničkog doma Kongresa koji sjede u ovom Odboru traže od Facebooka da odmah obustavi planove za lansiranje kriptovalute i digitalnog novčanika. Čini im se, kako kažu, da bi projekt Libra pokrenuo sasvim novi globalni financijski sustav sa sjedištem u Švicarskoj, a koji ima za cilj konkurirati dolaru i monetarnoj politici SAD-a. To, pak, otvara niz pitanja u području privatnosti, sigurnosti, trgovine i monetarne politike, i to ne samo za 2 milijarde korisnika Facebooka nego i ostatak svijeta.

Američki zakonodavci smatraju kako Libra i Calibra nisu planirane kao dovoljno regulirani financijski proizvodi, te da imaju ugrađene ranjivosti koje bi mogle biti iskorištene na štetu korisnika – kao što je bio slučaj s brojnim kriptovalutama i mjenjačnicama do sada. Milijarde dolara koje bi se našle u Librinom sustavu bile bi još veći mamac hakerima. Ako se zna da Facebook ima ne tako slavnu prošlost kad je riječ o zaštiti privatnosti i sigurnosti podataka, rizici su još veći – poručuje Odbor.

Zbog svega navedenog, Facebooku i partnerima naređuje se da odmah zaustave planove za pokretanje Libre i pričekaju da Kongres dobro prouči materiju i donese potrebne odluke. Za vrijeme moratorija bit će provedena saslušanja o rizicima poslovanja kriptovalutama, te će se provesti konzultacije o mogućim zakonodavnim rješenjima – zaključuje se u pismu.