Rusija aktivira plan za isključivanje s Interneta

Plan za isključenje cijele zemlje s Interneta postoji već godinama, a sada se neslužbeno doznaje kako bi on zaista mogao biti i proveden, i to već ovoga tjedna

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 7. ožujka 2022. u 18:05

Planirano isključivanje s Interneta nešto je za što su Rusi spremni već nekoliko godina, a čini se kako bi se ono moglo i provesti. Naime, još prije tri godine pisali smo da je u toj zemlji na snazi zakon prema kojem tamošnje telekomunikacijske kompanije morati provesti vježbu "isključivanja s Interneta". Rusija je time željela provjeriti koliko je neovisna o ostatku globalne svjetske mreže, te je li u slučaju velikog cyber napada spremna "osamostaliti" svoj dio Interneta, nazvan Runet.

U tom bi se slučaju internetski promet unutar Rusije odvijao samo kroz njihove mreže i infrastrukturu, bez ovisnosti o stranim kompanijama i državama. U vrijeme kada se o ovom planu prvi puta pisalo bilo je jasno da je on dio povećanja kontrole nad internetskim prometom i aktivnostima, budući da je državna agencija Roskomnadzor zadužena za kontrolu posebno uspostavljenih "nadzornih točki" te ima zadatak spriječiti obavljanje bilo kakvih ilegalnih aktivnosti. No, tada je malo tko mogao pretpostaviti da će povod za isključenje biti rat u kojem će vodeće tehnološke tvrtke napustiti Rusiju.

Prema dokumentu koji je objavila nezavisna bjeloruska Nexta TV, svi poslužitelji i domene koji rade u ruskom dijelu Interneta morat će biti tamo i fizički prebačeni. Podaci s njih će se, naravno, prikupljati i pratiti, a plan će biti aktiviran već 11. ožujka.

Isključenjem, odnosno preusmjeravanjem cijelog domaćeg prometa isključivo kroz domaće servere, Rusija želi izbjeći ovisnost o stranoj infrastrukturi. Dodatno, doznaje se i kako će sve kompanije koje posluju u Ruskoj Federaciji nakon ovoga petka morati imati web sjedišta na domicilnoj domeni, .ru, i sve servere locirane unutar zemlje.