Netflix u Poljskoj otvara ured za središnju i istočnu Europu

Već sedam godina najveći svjetski streaming servis prisutan je u našim krajevima, a u budućnosti će još više ulagati u zemlje od Poljske do Hrvatske, za što će biti zadužen novi ured

Sandro Vrbanus srijeda, 30. ožujka 2022. u 17:17

Prije sedam godina Netflix se aktivnije okrenuo prema "našoj" regiji – središnjoj i istočnoj Europi (CEE), za koju kažu kako ima vrlo izraženu kreativnu tradiciju i briljantne talente, kada je riječ o filmskoj industriji. 2016. godine širenje na jugoistok Europe započelo je lokalizacijom sadržaja u Poljskoj, a nedugo zatim uslijedila je i Hrvatska, u većem paketu širenja, koji je obuhvatio i Rumunjsku, Češku, Mađarsku te Ukrajinu.

Pokrivat će i Hrvatsku

Od tada u američkoj su kompaniji uvidjeli da gledatelji s ovih prostora vole njihov sadržaj, ali i lokalne naslove, pa su, primjerice, samo u Poljskoj uložili oko 115 milijuna dolara u originalne sadržaje i na produkciji zaposlili oko 2.600 ljudi.

Sada iz Netflixa najavljuju kako će svoje karte još više baciti na ovu regiju. Učinit će to prije svega otvaranjem ureda za regiju Netflix CEE u Varšavi. To bi se trebalo dogoditi tijekom ove godine, a taj će ured funkcionirati kao Netflixov "hub" za Središnju i Istočnu Europu – putem kojeg će se ostvarivati dugoročne suradnje u cijeloj regiji. Iz priopćenja je razvidno da će ovaj središnji ured pokrivati sve ranije spomenute zemlje, pa tako i Hrvatsku.

"Kreativnost i potencijal lokalne industrije čine Varšavu izvrsnim mjestom za smjestiti naše poslovanje za ovu regiju", poručili su iz Netflixa.