Prve profesionalne utrke električnih romobila počinju u svibnju

eSkootr Championship bit će klasa e-romobila koji mogu postizati brzine i preko 100 km/h, a prva utrka prvenstva ovih vozila bit će održana 14 svibnja u Londonu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 4. travnja 2022. u 14:10

Brze, uzbudljive i dinamične – tako organizatori najavljuju nove utrke električnih romobila koje će sa svojom službenom prvom utrkom započeti 14. svibnja u Londonu. Serija trkaćih električnih vozila za mikromobilnost najavljena je još u ljeto 2020. godine, a ovoga će proljeća postati stvarnost. Prema riječima organizatora, trebao bi to biti spektakularan doživljaj.

Čak 30 vozača već je prijavljeno kako bi se utrkivali na malenim, ali moćnim romobilima. Staza će biti postavljena u londonskom višenamjenskom prostoru bivše tiskare Printworks, a krug će biti dug oko 600 metara. Stazom će romobili moći juriti vratolomnim brzinama za tako malene (11-inčne) kotače – čak i višima od 100 km/h.

Najbrži romobil na svijetu

Kako bi se sve ovo ostvarilo, izrađen je i "najbrži električni romobil na svijetu", S1-X. Pokreću ga dva elektromotora snage po čak 6 kW. Baterija ima kapacitet od 1,33 kWh (radi na 55 V), a romobil teži oko 40 kilograma te se može u zavoju nagnuti do čak 55°. Za kočenje su zaslužne hidraulične disk kočnice, a šasija je načinjena od aluminija i ugljikovih vlakana. Romobil je opremljen i svom potrebnom elektronikom za mjerenje brzine i drugih parametara, čak i GPS-om, a trebao bi biti i najagilnije takvo vozilo na svijetu, zahvaljujući odličnom odnosu mase i snage.

Svjetsko prvenstvo eSkootr Championship vozit će se na ukupno 6 lokacija. Nakon Londona, utrke će biti organizirane i u Švicarskoj, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj i SAD-u. U njima će sudjelovati 10 timova s po 3 vozača (i muškaraca i žena), a na kraju sezone bit će proglašen prvi svjetski prvak ili prvakinja u ovom opasnom, ali i vjerojatno atraktivnom sportu.