Planiraju se utrke električnih romobila koji jure i do 100 km/h

Potpuno nova kategorija motosporta, ona koja uključuje sve popularnije električne romobile i profesionalne staze i vozače, u velike svjetske gradove stići će sljedeće godine

Sandro Vrbanus srijeda, 8. srpnja 2020. u 14:05

Ljudi koji su proteklih godina radili na prijenosima najatraktivnijeg automobilističkog sporta na svijetu, Formule 1, odlučili su sličan adrenalin dovesti i do "običnog čovjeka", kojeg se u posljednje vrijeme sve češće može vidjeti na električnom romobilu kako juri gradskim ulicama. Rezultat njihovog promišljanja o dodatnoj promociji mikromobilnosti je eSkootr Championship – prva u svijetu organizirana serija utrka električnih romobila, koja donosi uzbudljivost i intenzitet daleko naprednijih utrka, ali u obliku koji je dostupan svima.

Brzi i atraktivni

Electric Scooter Championship (eSC) donosi utrkivanje naprednim romobilima i promovira jeftinu i pristupačnu "urbanu mobilnost u svijetu nakon pandemije", kažu njegovi začetnici. Ambasadori inicijative bit će aktualni vozač Formule E Lucas di Grassi te bivši vozač Formule 1 Alex Wurz. Za vozače će biti regrutirani sportaši iz drugih sportova: vozači auto i moto utrka, ali i biciklisti, skateri, snowboarderi, pa čak i oni koji se bave eSportovima.

Prve utrke ove klase vozila, posebno razvijenih za te namjene, bit će održane 2021. godine u nekoliko velikih gradova diljem svijeta. Staze će biti izrađene u urbanim sredinama, kojima će se utrkivati profesionalni timovi vozača. Njihovi će romobili moći postizati za ova vozila astronomske brzine, čak i do 100 km/h. Romobile će izraditi renomirani proizvođač s kojim je već potpisan ugovor. Iako ne navode o kome je riječ, najavljuju da će prototip trkaćeg romobila biti prikazan do kraja ove godine.