Red Bullovi piloti mijenjali mjesta u avionima u letu, pa ostali bez dozvola

Američka agencija za avijaciju oduzela je pilotske dozvole pilotima koji su sudjelovali u spektakularnom, ali ne baš i uspješnom, akrobatskom izazovu zamjene aviona u letu, pri čemu je jedna Cessna uništena

Sandro Vrbanus nedjelja, 15. svibnja 2022. u 16:15

Posljednji Red Bullov adrenalinski spektakl, prošloga mjeseca održani Plane Swap, bio je prva avijatičarska akrobacija te vrste ikada. U njoj su piloti Luke Aikins i Andy Farrington poletjeli svaki s jednom Cessnom 182, popeli do visine od oko 4,2 kilometra i potom – isključili motore, pustili zrakoplove u slobodni pad te iz njih iskočili. Potom su trebali zamijeniti mjesta, uskočiti u tuđi avion, ponovno pokrenuti motore i preuzeti kontrolu nad njima.

Iako je sve godinama uvježbavano i pomno planirano, u svojem je naumu bio uspio Aikins, dok je Farrington prizemljio uz pomoć padobrana. Avion u koji je on trebao uskočiti ušao je u nekontrolirani kovit te na kraju završio uništen na tlu. Ova nesreće nije pokolebala pilote da ne nastave planirati novi pokušaj, ali za sve se zainteresirala i američka agencija za avijacija, FAA.

Nedozvoljeno i nepromišljeno

FAA je, nakon istrage, oduzela pilotske dozvole Aikinsu i Farringtonu, jer su sudjelovali u nedozvoljenom akrobatskom spektaklu.

"Akrobacija u pokušaju rezultirala je padom jedne od dvije jednomotorne Cessne 182. Glavni pilot zatražio je izuzeće za ovu akrobaciju od FAA, koje je agencija odbila", stoji u pojašnjenju odluke.

Glavni pilot, u ovom slučaju Aikins, zaista jest bio tražio od FAA da im dozvoli legalno izvođenje akrobacije, i zaista mu je taj zahtjev odbijen. On tvrdi da o tome nije izvijestio organizatore te preuzima odgovornost na sebe.

Piloti su, tako, umjesto da pokupe slavu poput skakača Felixa Baumgartnera ili nekog drugog sudionika sličnog spektakla, završili poput youtubera Trevora Jacoba – moraju vratiti svoje dozvole odmah i ne mogu zatražiti nove narednih godinu dana.

Aikins će, kao odgovorna osoba, platiti i oko 5.000 dolara kazne, za tri prekršaja: napuštanje pilotskog mjesta, zanemarivanje dužnosti da prati i izbjegava druge zrakoplove te, očekivano, za upravljanje zrakoplovom na nemaran i nepromišljen način.