Španjolska policija upala u kafiće u kojima se gledao nogomet preko IPTV-a

U velikoj raciji španjolske policije, provedenoj u 166 ugostiteljskih objekata, zaplijenjena je veća količina ilegalne IPTV opreme koja je služila ugostiteljima za prikazivanje nogometnih utakmica

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 23. svibnja 2022. u 13:44

Nova akcija na tlu Europske unije usmjerena prema ilegalnom IPTV-streamingu obavljena je prošloga tjedna diljem Španjolske. Tamošnja je policija još od siječnja provodila istragu, na temelju prijave nositelja prava za emitiranje utakmica španjolske prve nogometne lige. Vlasnici prava tvrdili su kako se utakmice LaLige ilegalno prenose putem IPTV streaming servisa, a taj stream potom preuzimaju brojni ugostiteljski objekti te ga javno prikazuju svojim gostima. Takva praksa krši njihova prava prijenosa, što je policija i potvrdila.

Milijun eura štete

Nakon provedene istrage policija se odlučila i za koordiniranu akciju. Proveli su racije u čak 166 ugostiteljskih objekata u 15-ak gradova diljem zemlje te u svima zaplijenili opremu koja se koristila za ilegalno prikazivanje. Utvrđeno je da su, osim za LaLigu, kršena i prava prijenosa utakmica UEFA-ine Lige prvaka.

Dio zaplijenjene opreme
Dio zaplijenjene opreme

Vlasnicima kafića uslijedit će i prijava za ilegalno prikazivanje audiovizualnog sadržaja i krađu intelektualnog vlasništva. Istraga je utvrdila da je ukupna šteta načinjena vlasnicima prava nešto viša od milijun eura.

Podsjetimo, ovo nije prva velika akcija španjolske LaLige usmjerena ka suzbijanju piratstva. Prije nekoliko su godina čak bili i kažnjeni jer su putem svoje mobilne aplikacije prisluškivali korisnike i tako otkrivali mjesta na kojima se prijenosi nogometnih utakmica neovlašteno prikazuju.