Španjolska nogometna liga putem aplikacije prisluškivala gledatelje

Iako je njihov cilj bio legitiman – otkrivanje ilegalnih prijenosa nogometnih utakmica – način na koji su ga se domislili ostvariti prekršio je GDPR pravila

Sandro Vrbanus četvrtak, 13. lipnja 2019. u 13:33

Prva nogometna liga Španjolske, La Liga, kažnjena je s 250.000 eura i mora do kraja lipnja ukloniti svoju mobilnu aplikaciju s tržišta. Razlog za ovako rigoroznu kaznu je kršenje europskih GDPR pravila o privatnosti korisničkih podataka, odnosno nedovoljnu transparentnost u njihovom prikupljanju i korištenju.

Mobilna aplikacija La Lige je, naime, bila podešena tako da koristi mikrofon mobilnog uređaja za bilježenje zvukova iz okoline u kojoj se uređaj nalazi. Cilj toga bio je otkriti nalaze li se korisnici te aplikacije u kafićima i drugim prostorima gdje se ilegalno, bez plaćanja prava, javno prikazuju utakmice ove lige. Za lociranje ilegalnih prikazivanja mobilna aplikacija La Liga koristila je i ugrađeni GPS prijemnik u mobitelima, te tehnologiju raspoznavanja zvukova sličnu onoj koju za identificiranje glazbe koristi Shazam.

Piše u ugovoru, ali...

Iako je u uvjetima korištenja ove aplikacije stajalo da se mobilni uređaji smiju koristiti za otkrivanje piratskih prijenosa utakmica, španjolska agencija koja brine o zaštiti privatnih podataka AEPD to nije prihvatila kao dovoljno dobro i transparentno obrazloženje. Slijedom toga izrečena je spomenuta kazna, a vodstvo La Lige najavljuje kako će se na nju žaliti. Tvrde kako AEPD ne razumije funkcioniranje ove tehnologije, jer se njome na servere ne šalju zvučni zapisi već samo podaci koji služe za prepoznavanje zvukova i identificiranje prijenosa utakmice.

Otkrivanje ilegalnih prikazivanja ključno je za ovu organizaciju, kažu, jer procjene govore da ih piratstvo svake godine ošteti za oko 400 milijuna eura. Mobilnu aplikaciju s ugrađenom mogućnošću "prisluškivanja" instaliralo je, ovisno o izvoru podataka, između 4 i 10 milijuna korisnika