Gripa, kovid, majmunska groznica? Novi test daje točnu dijagnozu u samo pet minuta

Dobiveni podaci mogu se točno očitati kamerom mobilnog telefona, čime se premošćuje veliki jaz između razvoja i implementacije precizne medicine temeljene na biomarkerima

Mladen Smrekar srijeda, 22. lipnja 2022. u 06:00
Profesor Colin Raston svojedobno je dobio Ig Nobela za izum Vortex Fluidic uređaja
Profesor Colin Raston svojedobno je dobio Ig Nobela za izum Vortex Fluidic uređaja

Eh, da nam je pri ruci kakvo pristupačno, univerzalno i personalizirano rješenje koje bi nam u hipu dalo odgovor na pitanje imamo li gripu ili možda COVID-19, često su posljednjih godina znali maštati milijuni ljudi širom planeta. A još kad bi se tako mogle dijagnosticirati i druge bolesti ili davati ciljani tretmani... Sve dosad, nažalost, to nam je bilo nedostižno.

Proteinski biomarkeri

No, čini se da bi ono o čemu smo dosad mogli samo sanjati uskoro moglo postati stvarnost. Naime, američki i australski istraživači sa Sveučilišta Flinders, specijalizirani za primjenu "zelenih" VFD pogona s promjenjivom frekvencijom u medicini, osmislili su brzi, jeftini, točan i visoko propustan test proteinskih biomarkera na licu mjesta.

Princip rada uređaja koji u pet minuta otkriva rezultate testiranja
Princip rada uređaja koji u pet minuta otkriva rezultate testiranja

Nova metoda može se lako prilagoditi kako bi se testirale stotine, a potencijalno i tisuće proteina u jednom testu za manje od pet minuta, objašnjava profesor Gregory Weiss, viši istraživač Kalifornijskog sveučilišta u Irvineu (UCI) i vodeći američki stručnjak za primjenu VFD.

Jednako važno, dobiveni se podaci mogu točno očitati kamerom mobilnog telefona, čime se premošćuje veliki jaz između razvoja i implementacije precizne medicine temeljene na biomarkerima.

Bolji od drugih

I dok mnogi skupi testovi mogu potrajati i više od 72 sata, testovi na licu mjesta poput ovog omogućuju brzu i točnu dijagnozu, čime se ubrzava davanje lijekova i smanjuje pogrešno liječenje. Time se dakako smanjuje trenutno velika smrtnost i morbiditet od raznih, naročito zaraznih bolesti. 

Nova metoda opisana je u kemijskom časopisu Angewandte Chemie i procijenjena boljom od drugih, trenutno korištenih testova temeljenih na PoC biomarkerima, a uz to je i do 70% jeftinija.