Softverska greška uzrokovala okupljanje autonomnih taksija na jednom raskrižju

Autonomni taksiji bez vozača koji prometuju San Franciscom ponovno su završili u medijima i na društvenim mrežama kao predmet poruge. Ovoga puta zbog neplaniranog okupljanja

Sandro Vrbanus subota, 2. srpnja 2022. u 20:51

Možda se sjećate kako je sredinom travnja jedan autonomni taksi kompanije Cruise (u vlasništvu General Motorsa) navodno pokušao pobjeći policajcu koji ga je bio zaustavio. Ovaj bizaran događaj tada je razjašnjen jednostavno – činjenicom da je bila riječ tek o nesporazumu, kao i time da je zaustavljanje automobila malo dalje od policijske patrole obavljeno zbog sigurnosti.

Cruiseovi robotaksiji ovih su dana ponovno u središtu pozornosti, i ponovno je to zbog prilično bizarnog razloga. Naime, ranije ovoga tjedna, flota Cruiseovih automobila najednom se našla na istom raskrižju u San Franciscu (onom gdje se križaju ulice Gough i Fulton, da budemo precizni).

Robotski zastoj rješavali ljudi

Tamo su, kako su izvijestili očevici na Redditu, vozila "zapela", odnosno blokirala su raskrižje sve dok nije intervenirao netko iz kontrolnog centra kompanije i na daljinu razriješio prometni čep. U raščišćavanju gužve sudjelovali su i Cruiseovi zaposlenici na terenu.

Neformalnu "konvenciju" autonomnih taksija, kojih je prema fotografijama s društvenih mreža bilo najmanje osam, prouzročila je greška u softveru. Iz Cruisea su to potvrdili te naveli kako je stvar vrlo brzo riješena. Pritom nije došlo do problema u vožnji njihovih redovnih putnika, a svima kojima je prometni zastoj izazvao druge probleme, pristojno su se ispričali.

Za sada nije poznato hoće li policija kazniti kompaniju zbog izazivanja prometne gužve. Zaustavljanje vozila na raskrižju na ovaj način, naime, prometni je prekršaj.

Cruise već nekoliko mjeseci ima dozvolu za vožnju autonomnim taksijima, u kojima ne mora sjediti operater ili vozač. Ona vrijedi za određene ceste San Francisca, ali samo između 22 i 6 sati.