Protekli lipanj bio je najgori mjesec za bitcoin u povijesti

U samo trideset dana najveća je svjetska kriptovaluta izgubila gotovo 40% svoje vrijednosti s početka mjeseca, a ethereum je prošao još gore

Sandro Vrbanus nedjelja, 3. srpnja 2022. u 21:10

U dvanaest godina koliko postoji, bitcoin nikada nije imao ovako loš mjesec, ako se gleda postotni pad njegove vrijednosti. Protekli je lipanj bitcoin otvorio s vrijednošću od oko 32.000 američkih dolara, da bi ga zaključio ispod 19.000 dolara – pa ispada da je tijekom samo trideset dana najveća svjetska kriptovaluta izgubila gotovo 40% svoje vrijednosti s kraja svibnja.

Najgori je to mjesečni rezultat ikada, no vlasnici bitcoina čak mogu biti i sretni, jer su oni koji posjeduju ethereum izgubili i više. On je u lipanj ušao na razini od oko 1.900 dolara, a završio ga na otprilike okruglih tisuću – tj. izgubio je oko 47% vrijednosti s početka mjeseca.

Crveni lipanj za bitcoin
Crveni lipanj za bitcoin

No, vlasnici ovih kriptovaluta barem imaju nadu da će im se vrijednost oporaviti. S druge strane, propast stablecoina UST i kriptovalute luna nekima su izazvali gubitak svih sredstava koja su u njih uložili. Na ove događaje iz svibnja nadovezao se i nedavni bankrot fonda Three Arrows Capital, veliki problemi s likvidnošću Celsiusa, kompanije koja je davala kriptokredite, a za tržišni optimizam nisu dobro odjeknule niti najave otpuštanja u Coinbaseu, što je stvorilo atmosferu straha i neizvjesnosti, pogotovo kad je riječ o budućnosti manjih i slabije likvidnih kriptomjenjačnica.

Salvador "kupuje dip"

Cijelo svjetsko kriptotržište ovih dana vrijedi oko 865 milijardi dolara, što je također daleko od vrhunca, kada je vrijedilo oko 3 bilijuna dolara. Kao i uvijek kod tržišnih oscilacija, optimisti i dalje smatraju da je dugoročno ovo dobra prilika za ulazak, tj. kupovinu "na rasprodaji". Podsjećaju i da je prije svojeg velikog uzleta, tijekom 2018. godine bitcoin bio pao za čak 80%, a potom se oporavio te višestruko povećao vrijednost.

Među optimistima i dalje je predsjednik Salvadora Nayib Bukele, koji je za svoju državu nastavio kupovati bitcoine. 1. srpnja se tako pohvalio da su "ugrabili" 80 bitcoina po cijeni od oko 19.000 dolara. To će im vjerojatno malo poboljšati bilancu, budući da je tijekom lipnja bilo izračunato da su na svojim ranijim ulaganjima bili izgubili preko 50%.