Salvador već izgubio polovicu svojih ulaganja u bitcoin

Progresivni predsjednik Salvadora pokušao je pretvoriti svoju državu u prvu koja će u potpunosti prihvatiti bitcoin, uveo ga kao paralelnu valutu te u njega uložio mnogo državnog novca

Sandro Vrbanus utorak, 14. lipnja 2022. u 12:14

Bitcoin je ovih dana debelo u crvenom teritoriju, kao i ostatak kriptotržišta, pa ulagači iz cijelog svijeta ili zbrajaju gubitke ili jednostavno – ne gledaju stanje na burzama dok se ono ne popravi. Ne znamo točno koju taktiku koristi predsjednik Salvadora Nayib Bukele, ali sigurno je da mu nije lako vidjeti kako vrijednost bitcoina tone, nakon što je u njega uložio milijune iz državnog proračuna. Sudeći prema Twitteru, na kojem je često objavljivao svoje ideje i kupovine bitcoina, čini se kako i on izbjegava ovu temu – posljednjih dana tvita o cijenama nafte i, primjerice, natjecanju u surfanju.

Minus za državni proračun

Bukele je do sada, prema javno dostupnim informacijama, za račun Salvadora kupio 2.301 bitcoin, a za njih ukupno platio nešto više od 105 milijuna američkih dolara. Danas je vrijednost te količine bitcoina upola manja, oko 52 milijuna dolara – što bi značilo da je državi proračun oko 50% "u minusu" s ovim ulaganjem.

K tome, u Salvadoru je bitcoin od prošle godine i službena valuta, koja funkcionira paralelno s američkim dolarom. Država je pokrenula i svoj digitalni novčanik, nagovarali su ljude da počnu koristiti bitcoin kao sredstvo plaćanja, a trgovce su primorali da ga primaju. Vrlo je vjerojatno da s padom vrijednosti ove kriptovalute malo tko u Salvadoru može biti zadovoljan.

Predsjednik Bukele također se nije pokazao kao mudar ulagač. Kupovao je bitcoin po cijenama od preko 60.000 dolara po komadu, a pri cijeni od preko 30.000 dolara hvalio se kako su "kupili dip", odnosno da su iskoristili nižu cijenu da bi na kasnijem oporavku zaradili. Ništa od toga, za sada, nije se ostvarilo.

Anketa Glasanje do 21.6.2022. Glasanje zatvoreno

Ukupni broj glasova: