Brazilci zaplijenjene IPTV uređaje prenamijenili u školska računala

Brazilsko udruženje filmaša u suradnji je s tamošnjom policijom i poreznicima tijekom godina zaplijenilo 1,5 milijuna uređaja korištenih za ilegalne usluge IPTV-a. Neke su uništili, a dio je dobio novi život

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 22. kolovoza 2022. u 21:45

Svjetska organizacija za zaštitu intelektualnog vlasništva, WIPO, objavila je izvješće u kojem se opisuju aktivnosti diljem svijeta usmjerene ka smanjenju digitalnog piratstva. Jedno od najvećih tržišta za ilegalni IPTV usluge, Brazil, posebno je zanimljiv kad je riječ o njihovim aktivnostima. Tamošnje udruženje filmaša ANCINE već godinama surađuje s poreznim vlastima i policijom kako bi onemogućilo distribuciju IPTV "boxeva", koji često dolaze s predinstaliranim programima za gledanje ilegalnih TV kanala, filmova i serija.

Tijekom samo dvije godine, 2020. i 2021., u Brazilu je u njihovim akcijama na ovaj način zaplijenjen čak 1,5 milijun takvih uređaja, ukupne procijenjene vrijednosti oko 150 milijuna dolara. Brazilsko udruženje za zaštitu filmskih autorskih prava kaže kako je velika većina tih uređaja zbrinuto na ekološki održiv način, ali da nisu svi završili na otpadu.

Novi život IPTV-a

Jedinstveni oblik suradnje Porezne uprave i obrazovnih institucija u brazilskoj saveznoj državi Minas Gerais rezultirao je neuobičajenim recikliranjem zaplijenjenih IPTV "boxeva". Nakon što su stručnjaci s tih uređaja uklonili softver koji krši autorska prava, uspjeli su im pronaći novu funkciju. Pretvorili su ih u računala te donirali javnim školama na tom području. Na taj je način čak 800 uređaja iz ilegalne upotrebe prenamijenjeno u edukativna računala.

Ovo nije bio jedini projekt prenamjene, pa je određeni broj uređaja doniran bolnicama za praćenje gužvi. Neki su ugrađeni i u policijska vozila kao uređaji za nadzor, a određeni broj istih završio je i u rukama poljoprivrednika, koji njima prate pojavu raznih nametnika na poljima. S ovim kreativnim rješenjima, od zaplijenjenih piratskih uređaja koristi može imati šira zajednica, kažu iz udruženja ANCINE. Ipak, glavni cilj njihovog djelovanja ostaje zaštita autorskih prava, u sklopu koje su uspjeli blokirati preko tisuću piratskih stranica, dovesti do uhićenja brojnih digitalnih pirata, ukloniti preko 30 tisuća njihovih oglasa i zaplijeniti im veliku količinu luksuzne imovine stečene ilegalnom zaradom na tuđim autorskim djelima.