SAD zabranile AMD-u i Nvidiji izvoz čipova za umjetnu inteligenciju u Kinu

Čipovi koji se mogu koristiti za izvođenje zadaća iz domene umjetne inteligencije ne smiju se više prodavati iz SAD-a u Kinu, jer vlasti procjenjuju kako postoji rizik da završe u vojnoj primjeni

Sandro Vrbanus četvrtak, 1. rujna 2022. u 11:50

Najveći američki proizvođači čipova, AMD i Nvidija, prijavili su nadležnim regulatorima kako im nove restrikcije tamošnjih vlasti mogu značajno utjecati na poslovanje. U njihovim se izvješćima navodi da su nedavno obaviješteni kako im se ograničava daljnji izvoz čipova namijenjenih za rad s umjetnom inteligencijom, ako se oni izvoze u Kinu i Hong Kong, a nove restrikcije obuhvaćaju i Rusiju, koja je od ranije ionako pod sankcijama.

Bojazan od vojne primjene

Ograničenje je postavljeno tako da se ograniči računalna snaga čipova koji se smiju izvoziti u navedene zemlje, odnosno da za sve moćnije čipove proizvođači moraju dobiti posebne dozvole. Kao razlog zabrane izvoza naprednih poluvodičkih rješenja navodi se potencijalni rizik – prema vlastima SAD-a, moguće je da takvi čipovi završe u rukama vojnih krajnjih korisnika, kako u Rusiji, tako i u Kini.

Ova odluka mogla bi imati velike implikacije na poslovanje AMD-a i Nvidije, jer im je Kina tradicionalno veliko tržište. Nvidija u regulatornim dokumentima najavljuje da bi mogla biti oštećena za vrijednost poslova od oko 400 milijuna dolara, ako će se restrikcije uvesti na njihove nove čipove A100 i nadolazeći H100, kao i proizvode u kojima su oni ugrađeni.

Iz AMD-a kažu kako smatraju da se nove restrikcije, prema karakteristikama čipova, ne odnose na njihov model MI100, već samo na model MI250. To ne bi trebalo značajno ugroziti njihovo poslovanje, potvrdili su za CNN. Bez obzira na to, u prvim satima nakon objave ovih vijesti u SAD-u, dionica AMD-a izgubila je na vrijednosti oko 3,7%, a ona Nvidije 6,6%.