Baš ih ne ide: NASA će raketu SLS morati vratiti u hangar zbog uragana

Taman nakon što su na lansirnoj rampi "zakrpali" mjesto s kojeg je curio vodik te potvrdili novi mogući datum lansiranja, prema Floridi je krenula velika tropska oluja i poremetila im planove

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 26. rujna 2022. u 19:46

Proteklih tjedana nismo se previše bavili misijom Artemis-I i raketom SLS koja bi trebala imati svoju premijeru, ali je prvo lansiranje bilo već nekoliko puta odgađano zbog raznih tehničkih problema. No, to ne znači da se u NASA-i nisu bavili svojim trenutačno najvećim projektom. Uspjeli su na licu mjesta, na samoj lansirnoj rampi 39B Svemirske baze Kennedy na Cape Canaveralu, popraviti mjesto curenja vodika. Otklonili su tako glavni uzrok posljednjeg odgađanja lansiranja SLS-a, testno napunili rezervoar vodikom te potvrdili da je raketa napokon spremna za polijetanje.

Zaustavi se, vjetre…

Kao prvi mogući datum lansiranja odabrali su ovaj utorak, 27. rujna, no onda im se u planove umiješala viša sila. Prema Floridi je, naime, krenula tropska oluja Ian, uragan koji će dosegnuti razinu 3. kategorije, s vjetrovima koji bi mogli dostići brzine i do 200 km/h. NASA je odmah sazvala hitan sastanak u kontroli misije Artemis, a u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima odlučeno je da se od planiranog lansiranja odustaje te da se SLS vraća u obližnji hangar, zbog opasnosti da ga ovaj uragan značajnije ošteti.

S pripremama za povratak rakete u spremište započelo se odmah. Raketa će tako krenuti prema hangaru čim to lokalni vremenski uvjeti dozvole, s time da će NASA osigurati da svi njezini zaposlenici na Floridi budu u mogućnosti prije SLS-a zbrinuti svoje domove i obitelji.

Uragan Ian na Floridu bi trebao stići u četvrtak, do kada će raketa već biti na sigurnom
Uragan Ian na Floridu bi trebao stići u četvrtak, do kada će raketa već biti na sigurnom

Na posebnom YouTube kanalu nastavlja se prijenos uživo s lansirne rampe na kojem možete (ako baš jako želite) pratiti polagano kretanje SLS-a po tlu, kad već u svemir neće krenuti ovih dana.