Otkazan i drugi pokušaj lansiranja rakete SLS u sklopu misije Artemis-I

Problemi s hlađenjem jednog od motora su otklonjeni, pa bismo danas napokon mogli u akciji vidjeti novu NASA-inu skupu raketu SLS i poslati je na kružno putovanje oko Mjeseca

Sandro Vrbanus subota, 3. rujna 2022. u 16:45

Danas u večernjim satima po našem vremenu mogli bi smo, napokon, svjedočiti prvom lansiranju NASA-ine nove rakete SLS na putovanje do Mjeseca i natrag. Drugi je to pokušaj, nakon što je prošloga ponedjeljka brojač za lansiranje zaustavljen 40 minuta prije očekivanog vremena polijetanja, zbog tehničkih problema.

Kontrola misije kasnije je pojasnila da je problem bio u hlađenju motora broj 3 na prvom stupnju rakete. Budući da se u ovoj raketi koriste motori koji su ne samo razvijeni za program Space Shuttle, nego su na njima već i letjeli u svemir, određeni problemi sa starom obnovljenom tehnologijom i bili su za očekivati.

Tehnički detalji raketnog motora RS-25
Tehnički detalji raketnog motora RS-25

Vremenski uvjeti danas su pogodni, pa ako s tehničke strane ne bude neočekivanih događanja, SLS će poletjeti na svoju prvu pokusnu misiju. Ovime bi i službeno sa Zemlje trebao poletjeti prvi dio misije Artemis, programa koji ima cilj vratiti ljude trajno na Mjesec i u njegovu orbitu, a kasnije ih poslati i prema Marsu.

NASA-in prijenos uživo trebao bi početi u 18:15, a dvosatni prozor za lansiranje otvara se u 20:17 sati po našem vremenu. Budući da je subota, a događaj se zbiva usred dana po lokalnom vremenu, na Floridi se, u blizini Cape Canaverala, očekuje čak 400 tisuća ljudi koji bi željeli uživo popratiti povijesno lansiranje.

Ukupno trajanje misije trebalo bi biti 42 dana, s planiranim datumom povratka na Zemlju 15. listopada. Orion će u retrogradnoj orbiti oko Mjeseca provesti oko dva tjedna. Nakon lansiranja, napredak misije bit će moguće pratiti u stvarnom vremenu putem ove stranice.

Video prijenos lansiranja:

NADOPUNA: Tri sata prije očekivanog vremena lansiranja pojavio se problem s curenjem goriva. Punjenje središnjeg stupnja rakete zaustavljeno je jer je primijećeno da na jednom od dovoda vodik istječe van. Pokušaji popravka nisu uspjeli, pa je oko 17:15 sati javljeno da se odustaje od današnjeg plana lansiranja. Treći pokušaj mogao bi uslijediti u ponedjeljak, 5. rujna.