Tech youtuberi tvrde: baterije Samsungovih mobitela i dalje imaju problema s napuhavanjem

Ljudi koji godinama aktivno prate scenu mobitela i kroz ruke su im prošle desetine modela, kažu kako je jedina marka kod koje su primijetili napuhavanje baterija s vremenom – Samsung

Sandro Vrbanus utorak, 27. rujna 2022. u 21:43

Samsung je prije šest godina bio prisiljen iz prodaje potpuno povući svoj tadašnji flagship mobitel, Galaxy Note 7, iz razloga što je nekoliko uređaja eksplodiralo, zapalilo se ili im se baterija opasno proširila nakon samo nekoliko dana ili tjedana korištenja. Ovaj fijasko ostao je zapamćen, Samsung je izvijestio kako su pronašli njegove uzorke i otklonili ih, a kasnije niti jedan model nije imao slične probleme. Barem ne u velikom broju, koji bi doveo do opoziva.

Opasna pojava

Međutim, to ne znači da su problemi s litij-ionskim baterijama sasvim nestali. Britanski youtuber Arun Maini, poznat na toj platformi kao Mrwhosetheboss, ima pozamašnu kolekciju od nekoliko stotina pametnih telefona, uredno izloženih u vlastitom domu. U njoj se, tvrdi Maini, nalazi sve i jedan Samsungov flagship model mobitela izrađen od 2010. godine, pa je imao plan o tome snimiti video. Tada je primijetio da je njegov Galaxy Note 8 iz 2017. godine – napuhan.

Baterija mobitela narasla je toliko da je pokrovno staklo popucalo, a kućište se rastvorilo doslovno na dva dijela. Nedugo zatim, istu je stvar primijetio na još dva starija Samsungova mobitela, Galaxyju S6 i S10. To ga je zaintrigiralo, budući da ovakvi problemi s baterijom mogu dovesti i do njezinog samozapaljenja, pa se bacio na istraživanje. Kontaktirali su ga i iz Samsunga, pa su od njega preuzeli problematične modele, a nakon toga mu se više nisu javili.

Navode o tome da se samo Samsungovi mobiteli s vremenom ovako ponašaju potvrdili su i drugi poznati youtuberi, prije svega Matt Ansini (THIS IS), Marques Brownlee (MKBHD) i Zack Nelson (JerryRigEverything). Svi oni potvrdili su da imaju ili su imali napuhane Samsungove uređaje, dok ostali brandovi s time nisu imali problema. Osim starih mobitela, ističu i kako su slične situacije s baterijama primijetili i na novijim modelima, kao što su Galaxy S20FE ili Galaxy Z Fold 2, stari tek nešto više od dvije godine.

Neslužbena anketa koju je Maini proveo pokazala je da je oko 60% upućenih vidjelo da se mobiteli korejskog proizvođača nakon nekog vremena počinju sami od sebe širiti zbog neočekivane reakcije elektrolita unutar baterije.

Maini je svoje stare Samsunge odlučio pohraniti u vatrootporne vreće i potom ih se riješiti, kako se ne bi izložio požaru u velikoj kolekciji mobitela. Najavio je i daljnje istraživanje uzroka i mogućih posljedica ove pojave.