Elon Musk ipak preuzima Twitter

Još jedan obrat u priči oko najveće akvizicije u tehnološkom svijetu u posljednje vrijeme. Najbogatiji čovjek svijeta ipak bi mogao za Twitter platiti inicijalno predloženih 54,20 dolara po dionici

Sandro Vrbanus srijeda, 5. listopada 2022. u 00:32

Duga je i komplicirana "ljubavna" priča Elona Muska i Twittera. Osim što je njegov dugogodišnji korisnik i gotovo ekskluzivno koristi ovu društvenu mrežu za komuniciranje s javnošću, Musk je prošloga proljeća odlučio da bi ga mogao i – preuzeti. Prvo je u njega uložio oko 3 milijarde dolara i kupio 9,2% vlasničkog udjela. Potom je najavio da će ga kupiti u potpunosti, za više od 41 milijardu dolara. Potom je shvatio da na Twitteru postoji previše botova i (navodno) zbog toga odustao od kupnje. Pa je stigla tužba. Pa se ovih dana očekivao početak suđenja…

I na kraju, sada opet preokret – Musk je, kako su doznali dobro obaviješteni izvori, poslao pismo upravi Twittera u kojem ponovno iskazuje namjeru da preuzme njihovu kompaniju po uvjetima zacrtanima još sredinom travnja. Platit će, kaže, onih ranije dogovorenih 54,20 dolara po dionici te tako izbjeći sudsku trakavicu, nakon koje bi, po svoj prilici, ionako bio primoran dovršiti akviziciju.

O namjeri preuzimanja prema ranijem dogovoru odvjetnici su obavijestili i nadležni sud. Ako Twitter prihvati ovaj prijedlog, imat će prilike za izvansudsku nagodbu i dogovor o preuzimanju bez da se parnica razvlači mjesecima ili godinama.

Nakon što se vijest o obratu u Musk-Twitter sagi pojavila u medijima, trgovanje dionicom Twittera bilo je nakratko zaustavljeno. Nakon pauze, njome se trgovalo po cijeni od 52 dolara, odnosno gotovo 24% više nego prije objave akvizicije.

Tijekom večeri stigla je i službena informacija – i Twitter i Komisija za vrijednosne papire (SEC) objavili s da je Muskova finalna ponuda potvrđena. Sve to moglo bi ga koštati i do 44 milijarde dolara, za taj posao ima i partnerske ulagače, a o svemu bi više pojedinosti trebalo biti poznato u narednim danima.

Cijena dionice Twittera u porastu je
Cijena dionice Twittera u porastu je