Odustaje li Musk od Twittera zbog problema s količinom spam računa?

Najbogatiji čovjek svijeta htio je preuzeti Twitter, no čini se kako je ta akvizicija sve neizvjesnija. Kao razlog mogućeg odustajanja od kupnje navodi se nepoznat broj lažnih računa na toj mreži

Sandro Vrbanus petak, 8. srpnja 2022. u 14:05

Saga o Elonu Musku i njegovom mogućem preuzimanju Twittera nastavlja se. Sredinom travnja šef Tesle i SpaceX-a te prominentni tviteraš najavio je da će preuzeti 100% udjela u toj društvenoj mreži za oko 41,4 milijarde dolara, odnosno za 54,2 dolara po dionici. Ubrzo potom pojavili su se i problemi, otpor aktualne uprave i zaposlenika, no čak i kada su oni riješeni, Musk se počeo nećkati oko kupnje.

Upitan broj botova

Kao najveći razlog za moguće odustajanje tada je isticao nepoznat broj spam računa, tj. lažnih korisničkih računa koje Twitter broji kao aktivne korisnike. Zatražena je tada istraga tog problema, a Twitter je pokušao Musku dostaviti procjenu broja stvarnih, nasuprot spam računa. Tada su mu priopćili da botovi čine oko 5% aktivnih korisnika, no potencijalni kupac društvene mreže ove podatke nije uspio neovisno potvrditi, što je potaknulo sumnju u njihovu istinitost.

Posljednjih tjedana, kako doznaje Washington Post, Muskovi ljudi prestali su aktivno komunicirati s partnerima koji su obećali pomoći u akviziciji. Među njima su Larry Ellison iz Oraclea, kritpomjenjačnica Binance, investicijski fond Andreessen Horowitz, kao i državni investicijski fond Katara. Prekid suradnje s potencijalnim ulagačima i partnerima tumači se kao još jedan znak da bi Musk u konačnici mogao potpuno odustati od kupnje Twittera.

Dionica u padu

Osim spam računa, za koje iz Twittera kažu da ih blokiraju milijun dnevno, na napuštanje dogovora Muska bi mogla navesti i činjenica da dionica kompanije trenutačno na burzi vrijedi oko 39 dolara, odnosno gotovo 30% manje nego što je on najavio za nju platiti. K tome, globalni pad na burzama utjecao je i na Muskovo bogatstvo, pa bi mu moglo biti sve teže pronaći sredstva za financiranje akvizicije.

Iz Twittera i dalje poručuju kako je, prema njima, prodaja Musku odličan potez, koji će biti dobar i za aktualne dioničare. Musk se nije oglasio povodom novih špekulacija o odustajanju. Raskine li potpisani predugovor, Musk bi mogao odgovarati pred sudom, ali i platiti milijardu dolara ugovorenih penala za odustajanje od tog posla.