Elon Musk želi preuzeti 100% Twittera za 41,4 milijarde dolara

Nakon što je posto njegov najveći pojedinačni dioničar, najbogatiji čovjek na svijetu sada želi posjedovati cijeli Twitter, za što je već službeno poslao ponudu, pokazuju službeni dokumenti

Sandro Vrbanus četvrtak, 14. travnja 2022. u 17:05

Elon Musk, danas najbogatiji čovjek svijeta i pasionirani tviteraš, do sada je u dionice Twittera uložio čak 2,89 milijardi dolara. To ulaganje kupilo mu je 73,5 milijuna dionica, odnosno 9,2% vlasničkog udjela u ovoj društvenoj mreži. Tek desetak dana nakon što je ova informacija postala javna, Musk je službeno predao i ponudu za otkup svih preostalih Twitterovih dionica.

Prema podacima koji su prijavljeni američkoj Komisiji za vrijednosne papire (SEC), Musk je ponudio od postojećih dioničara otkupiti dionice po cijeni od 54,2 dolara po komadu, odnosno čak 38% više od zaključne cijene te dionice na burzi 1. travnja, netom prije nego je postalo poznato da šef SpaceX-a i Tesle uopće kupuje Twitterove dionice. Ovih dana vrijednost im se kreće na razini od oko 45 dolara, pa je ponuđena otkupna cijena i dalje 20% viša od aktualne.

O svojoj je ponudi Musk Twitterovu upravu navodno obavijestio ove srijede. U njoj se navodi kako bi kompaniju prvo trebalo učiniti privatnom, tj. povući dionice s burze, a potom njihovo vlasništvo prenijeti na Muska. Ako ovu "najbolju i finalnu" ponudu Twitter ne prihvati, Musk je najavio kako će "morati razmisliti o svojoj poziciji dioničara, jer ne vjeruje aktualnoj upravi".

"Otključat ću potencijal"

Podsjetimo, i sam je, nakon stjecanja velikog suvlasničkog udjela, trebao postati članom upravnog  odbora, no taj se plan ubrzo izjalovio. Očito je kako je ovdje riječ o postupku u investicijskom svijetu poznatome kao "neprijateljsko preuzimanje", u kojem se ponuda za otkup šalje dioničarima neovisno o stavu aktualne uprave. U slučaju da ona uspije, preuzimanjem većinskog vlasničkog paketa Musk bi mogao lako raspustiti sva upravljačka tijela i u njih postaviti svoje ljude – ili sebe.

U namjeri preuzimanja Musk je napisao, među ostalim: "Uložio sam u Twitter jer vjerujem u njegov potencijal da postane platforma za slobodno izražavanje diljem svijeta i vjerujem da je sloboda govora društveni imperativ za funkcioniranje demokracije. No, otkako sam investirao shvaćam da kompanija neće procvjetati niti će težiti ispuniti ovu društvenu svrhu u svojem sadašnjem obliku. Twitter treba transformirati kao privatnu kompaniju. On ima izvanredan potencijal, a ja ću ga otključati".