Poskupljuju i Appleove pretplate, u Hrvatskoj za sada ne

Apple Music, Apple TV+ i Apple One dobili su nove mjesečne cijene, više za dolar ili dva. U Hrvatskoj je dostupan tek glazbeni streaming servis Apple Music, koji za sada nije poskupio

Sandro Vrbanus utorak, 25. listopada 2022. u 10:01

Nakon što su početnu cijenu mobilnih aplikacija u App Storeu podignuli s 0,99 na 1,19 eura, u Appleu su najavili i poskupljenje vlastitih usluga, dostupnih na pretplatu. Korisnicima u SAD-u i najvećim svjetskim tržištima tako će od sada poskupjeti pretplate na Apple Music, Apple TV+, kao i objedinjena pretplata na više servisa, Apple One.

Apple Music koštat će 10,99 dolara na mjesec, što je dolar više nego do sada. Obiteljska pretplata poskupjet će za dva dolara, na 16,99 dolara mjesečno. Apple TV+ poskupljuje također za dva dolara, pa će koštati 6,99 USD na mjesec. Dva dolara više bit će potrebno izdvojiti i za Apple One, koji će u osnovnoj verziji koštati 16,95 USD mjesečno.

Iz Applea su naveli i razloge za poskupljenje. Prema njihovom glasnogovorniku, pretplata na Apple Music bit će skuplja zbog povećanih troškova licenciranja glazbe. Zauzvrat, kažu, glazbenici će od njih dobivati više tantijeme za svoju umjetnost. Kad je riječ o streaming servisu Apple TV+, on je nakon tri godine dobio mnogo više sadržaja nego što ga je imao izvorno, pa će tako i početna niska cijena biti ažurirana.

U Hrvatskoj za sada nepromijenjeno

Od navedenih Appleovih usluga, na našem tržištu moguće se pretplatiti tek na Apple Music. Ovaj servis, prema podacima na službenim stranicama, zadržao je istu cijenu kao i do sada. Prijaviti i pretplatiti se moguće s Apple ID računom.

Promjena koju primjećujemo jest da su prva dva mjeseca besplatna, umjesto jednog mjeseca koji je donedavno bio u ponudi. Nakon dva mjeseca besplatnog korištenja, mjesečni iznos pretplate za sada je isti kao što je bio i ranije – relativno povoljnih 44,99 kuna (5,97 eura).