Apple Music prva je glazbena platforma s više od 100 milijuna pjesama u ponudi

Apple Music premašio je 100 milijuna pjesama u svojoj ponudi i postao glazbeni servis s najvećom ponudom na svijetu

Sandro Vrbanus utorak, 4. listopada 2022. u 05:15

Kada je Steve Jobs predstavljao prvi iPod, sada već zaista davne 2001. godine, fraza koju je želio da svi zapamte s tog predstavljanja bila je "tisuću pjesama u vašem džepu". Danas je gotovo sva glazba koja se u svijetu konzumira digitalna, velikom većinom ne dolazi s memorije u džepu, nego s poslužitelja raznih streaming servisa, a Apple i u takvom svijetu želi biti percipiran kao lider. Pohvalili su se, naime, kako je njihov glazbeni streaming servis Apple Music sada dom za čak 100 milijuna pjesama.

Prvi do stotke

To je za 100 tisuća puta više od one davne Jobsove najave, i više nego što čovjek može preslušati u nekoliko života. Iz Applea kažu kako je njihovim korisnicima sada na raspolaganju kompletna povijest i sadašnjost svjetske glazbene scene, ali i da je Apple Music trenutačno platforma s najvećom ponudom na svijetu. Za usporedbu, Deezer kaže kako se kod njih "vrti" više od 73 milijuna pjesama, Spotify navodi više od 80 milijuna, Tidal tvrdi da ih ima oko 90 milijuna, jednako kao i Amazon Music.

Iz Applea su se povodom prelaska ove "okrugle" cifre osvrnuli i na glazbeni krajobraz današnjice te povijest glazbenog izdavaštva. Kažu kako je 1960-ih godina svake godine bilo izdavano oko 5 tisuća glazbenih albuma, dok danas čak 20.000 autora iz cijelog svijeta (preciznije, iz 167 zemalja i teritorija) svakodnevno stvara nove glazbene sadržaje i izdaje ih na Apple Musicu.

Cijena mjesečne pretplate na Apple Music je 44,99 kuna, a prvi mjesec je besplatan
Cijena mjesečne pretplate na Apple Music je 44,99 kuna, a prvi mjesec je besplatan