ChatGPT: nestvarno dobar sustav za sintezu teksta na zahtjev

Organizacija OpenAI, koja se bavi umjetnom inteligencijom, prošloga je tjedna otvorila pristup svojem novom jezičnom modelu, a rezultati koji kruže društvenim mrežama fasciniraju mnoge

Sandro Vrbanus nedjelja, 4. prosinca 2022. u 19:57
📷 OpenAI Dall-E
OpenAI Dall-E

Sustav umjetne inteligencije koji je u stanju razumjeti tekstualni zadatak, pa na temelju njega napisati i odgovor, to je ono što smatramo naprednim chatbotom ili sustavom za koji se čini da je "pametan" ili "inteligentan" poput čovjeka. Do sada smo ih vidjeli nekoliko, a najpoznatiji su svakako GPT-3 iz radionice OpenAI-a te Googleov LaMDA, koji se "proslavio" tako što ga je jedan inženjer proglasio samosvjesnim.

Intervju s robotom

OpenAI je protekloga tjedna dodatno podignuo ljestvicu u ovom području, predstavivši ChatGPT, najnapredniji chatbot do sada. Taj je sustav nadograđeni GPT-3, zapravo GPT-3.5, među verzija prije najavljenoga, još naprednijeg sustava GPT-4. Nastao je kao kombinacija najboljih dosadašnjih jezičnih modela, treniranih na različitim setovima podataka s preko stotinu milijardi parametara.

Ovaj je sustav specifično treniran kako bi s ljudima ostvarivao dijalog, pa mu tako možete davati zadatke, postavljati pitanja, kroz chat ispravljati pogreške i nadopunjavati svoje upute, tj. općenito "razgovarati" s njime upisivanjem teksta, a on će na sve to odgovarati u kontekstu i to na vrlo zanimljive načine.

ChatGPT može vam tako napisati esej na bilo koju zadanu temu, pjesmu u stilu nekog od poznatih pjesnika, ali i izraditi primjere programskog koda – sve to na temelju zadataka napisanih prirodnim (pa čak i hrvatskim!) jezikom.

Čim je otvoren javnosti, ovaj je chatbot privukao mnogo ljudi koji su ga željeli iskušati. Njihove ideje bile su vrlo kreativne, no ChatGPT je na gotovo sve uspio vrlo dobro odgovoriti i ponuditi rezultate koji zaista zapanjuju. U nastavku donosimo nekoliko primjera koji kruže društvenim mrežama, a sustav možete i sami testirati na ovom mjestu.

ChatGPT – primjeri: