Najnapredniji AI algoritam za sintezu teksta može pisati i programski kod

Zadaci koji se tiču procesiranja prirodnog jezika (NLP) sada se izvode na modelu s čak 175 milijardi parametara, a algoritam GPT-3 njima postiže nevjerojatne rezultate

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 20. srpnja 2020. u 14:00

OpenA, neprofitna istraživačka organizacija koja se bavi umjetnom inteligencijom, prošle je godine predstavila svoj GPT-2, algoritam za procesiranja prirodnog jezika (NLP, natural language processing). Prva verzija ovog sustava bila je "preopasna za javnost", no kasnije je ipak developerima dana na korištenje njegova finalna verzija, trenirana na 8 milijuna web stranica. . Tako je bio dobiven jezični model za pisanje lažnih vijesti i drugih automatski generiranih tekstova, s više od 1,5 milijarde parametara, ali ekipa koja stoji iza ovog projekta tu nije stala, naprotiv.

U međuvremenu su značajno unaprijedili ovaj sustav umjetne inteligencije i dobili inačicu GPT-3, zasnovanu na jezičnom modelu s čak – 175 milijardi parametara, odnosno deseterostruko više od najboljeg dosadašnjeg sličnog modela. S ovako naprednim sustavom prepoznavanja i generiranja prirodnih rečenica, AI je u stanju stvarati novinske članke i druge tekstove koje je sve teže, gotovo i nemoguće, razlikovati od onih koje su napisali ljudi. Možda najfascinantniji prikaz ove tehnologije do sada opisan je na ovom blogu.

Automatsko programiranje

Znanstvenici su ovime pokazali, pišu u svojem radu, kako dodatno treniranje sustava i povećanje broja parametara značajno unaprjeđuje modele, te da oni postaju "agnostični na zadatke". Drugim riječima, obavljaju generiranje teksta bez obzira kakva im se tema zadaje.

GPT-3 je u stanju "razumjeti" smisao napisanoga, te nastaviti s kreiranjem teksta koji je sve sličniji ljudskome, ali i prevesti prirodnim jezikom zadane naredbe u one razumljive računalu. Jedan developer već je najavio kako uz pomoć naprednog procesiranja jezika stvara AI "programera": njemu će trebati tek riječima opisati kakvu aplikaciju ili web stranicu želite, a on će je potom automatski isprogramirati. Kako bi to moglo funkcionirati, pogledajte u niže priloženim tvitovima.

Automatski programer će uskoro biti dostupan na adresi debuild.co, a za sada se za njegovo korištenje moguće tek prijaviti na listu čekanja.