KEF Mu7 - Ozbiljne aspiracije

KEF ne proizvodi mnogo slušalica, no s onima koje plasira na tržište u pravilu cilja visoko. Bežični, naglavni model Mu7 u tome nipošto nije izuzetak

Davor Šuštić petak, 30. prosinca 2022. u 05:00
specifikacije
Izvedba Zatvorene, naglavne
Zvučničke jedinice 40 mm (dinamičke)
Povezivost Bluetooth 5.1, 3,5-mm
Podržani Bluetooth kodeci SBC, AAC, aptX, aptX HD
Deklarirano trajanje baterije 40 h (s ANC-om)
Dodatna oprema Čvrsta putna futrola, 3,5-mm audiokabel, USB-C kabel, avionski adapter
Jamstvo 2 godine

Premda KEF poznajemo prije svega kao proizvođača vrhunskih zvučnika, čuvena engleska tvrtka na tržište povremeno plasira slušalice. Najnoviji takav model odaziva se na ime Mu7, a radi se o slušalicama koje nišan postavljaju jako visoko, u smjeru konkurenata kao što su Sony WH-1000XM5, Bowers & Wilkins Px7 i Px8, Sennheiser Momentum 4 Wireless, Bose QuietComfort 45 i HPH 700, Apple AirPods Max i Focal Bathys.

Riječ je o naglavnim slušalicama s tehnologijom aktivnog blokiranja vanjske buke, specijaliziranim za svakodnevno prenošenje i maratonske slušalačke sesije, koje kod takvih modela moraju biti izvedive bez ikakvog žuljanja i neugode na i oko ušiju. Cijena im je postavljena na 400 eura, što je podosta, i više no što za svoje srodne modele traže Sony, Sennheiser, Denon i neki drugi. Samim time, Mu7 ima lavovski zadatak ponuditi dovoljno komparativnih prednosti pred brojnom i oštrom konkurencijom, da bi kupci s izdašnijim budžetom odabrali baš njega.

Debeli jastučići ispunjeni su memorijskom pjenom, što ih čini iznimno prilagodljivima svim oblicima glave, a istodobno i vrlo udobnima
Debeli jastučići ispunjeni su memorijskom pjenom, što ih čini iznimno prilagodljivima svim oblicima glave, a istodobno i vrlo udobnima

Umjetničko djelo

Ako bismo morali odabrati jedan aspekt u kojem se KEF-ove slušalice Mu7 istinski izdvajaju pred svime ostalim što tržište nudi, tada bi to nedvojbeno bio njihov monolitni dizajn. On će biti neobjašnjivo poznat svima onima koji su se imali prilike susresti s tvrtkinim impozantnim pasivnim zvučnicima Muon (red veličine 150.000 eura za par), prijenosnim zvučnicima Muo, ili TWS slušalicama Mu3. Sve njih je, naime, dizajnirao KEF-ov dugogodišnji suradnik Ross Lovegrove, čiji je produktni dizajn specifičan po jednoličnim, neobično zaobljenim linijama, koje KEF redovito prati visokom kvalitetom konstrukcijskih materijala.

Premda su školjke slušalica načinjene od plastike, slušalice Mu7 u rukama djeluju zaista luksuzno. Taj dojam pojačavaju metalni nosači školjki, izvrstan silikonski pokrov na gornjem dijelu obruča, kao i debeli jastučići, ispunjeni memorijskom pjenom i prekriveni umjetnom kožom. Slušalice su dostupne u dvije boje, Silver Grey i Charcoal Grey, a u obje te izvedbe ne liče ni na jedan drugi konkurentski model, već imaju vlastiti identitet.

Slušalice nisu sklopive, no školjke se mogu rotirati za 90° prema “van”
Slušalice nisu sklopive, no školjke se mogu rotirati za 90° prema “van”

Okvir slušalica fleksibilan je, sila pritiska odlično je izbalansirana, a sve točke dodira s glavom dobro su podstavljene. Zahvaljujući tome, udobnost im je na visokoj razini, unatoč nezanemarivoj masi od 309 grama. Usporedbe radi, Sonyjev model WH-1000XM5, koji je svojevrsna referenca u svijetu bežičnih naglavnih slušalica, 60 grama je lakši – to je gotovo 20%.

Nažalost, slušalice se ne mogu sklopiti, kako bi se tako fizički smanjile te postale jednostavnije za prenošenje u natrpanim torbama i ruksacima. Same školjke moguće je, doduše, zarotirati za 90°, no ostaje nejasno zašto se rotiraju prema van, umjesto prema unutra, jer bi nam u potonjem slučaju bile neusporedivo udobnije za nošenje oko vrata.

Tipke, oba konektora i dodirne kontrole nalaze se na desnoj slušalici
Tipke, oba konektora i dodirne kontrole nalaze se na desnoj slušalici

Izgleda kako se KEF nada da ćemo za prenošenje koristiti priloženu tvrdu futrolu, za koju se mora priznati da je odlično izrađena i estetski posve prilagođena slušalicama. Osim što nudi mjesto za same slušalice, futrola ima i pretinac za tvornički priložene kabele (USB-C za punjenje i 3,5-milimetarski audiokabel za pasivni način rada) i zrakoplovni adapter. Pretinac se zatvara pomoću magnetskog poklopca, stoga njegov sadržaj ostaje na svojem mjestu, bez obzira koliko energično manipulirali futrolom.

Dodirno upravljanje

USB-C konektor za punjenje baterije i 3,5-milimetarski ulaz za zvuk nalaze se na desnoj slušalici. Na njoj su se također smjestile tipke Power i ona za upravljanje ANC-om, koji može biti isključen, uključen, ili u takozvanom Smart ANC režimu, gdje razina aktivnog blokiranja okolnih zvukova nije uvijek ista, već se prilagođava trenutačnoj situaciji.

Desna slušalica također sadrži kapacitivne dodirne kontrole. Na dodire i povlačenja reagira praktički čitava vanjska strana desne slušalice. Kratkim dodirom pauziramo i puštamo glazbu te odgovaramo na telefonske pozive, dugačkim aktiviramo glasovnog asistenta, povlačenjem prsta ulijevo ili udesno preskačemo pjesme, a klizanjem gore i dolje namještamo glasnoću zvuka. Radi se o silno intuitivnom sustavu upravljanja, na koji smo se naviknuli nakon otprilike pola sata korištenja. To uvelike treba zahvaliti činjenici da dodiri bivaju prepoznati precizno i pouzdano, što kod dodirnih kontrola nekih konkurentskih modela nije uvijek slučaj. Ne treba osobito brinuti ni oko otisaka prsta, jer ih matirana površina slušalica odlično sakriva – barem kad je riječ o testiranoj varijanti Silver Grey. Istina, vjerojatno bi pokleknule pred jako masnim prstima, no s povelikom sigurnošću možemo pretpostaviti da vlasnici KEF-ovih proizvoda burek jedu nožem i vilicom.

Izvrsna, tvrda futrola ima pretinac s magnetskim poklopcem, u koji možete ubaciti pripadajuće kabele i avionski adapter
Izvrsna, tvrda futrola ima pretinac s magnetskim poklopcem, u koji možete ubaciti pripadajuće kabele i avionski adapter

KEF-ove slušalice opremljene su baterijom kapaciteta 1.100 mAh, koja je, s uključenim ANC-om, sposobna ponuditi do 40 sati bežičnog rada. Podržana je tehnologija brzog punjenja te je svega 15 minuta na punjaču dostatno za daljnjih osam sati bežičnog muziciranja. U slučaju da vam se baterija nekim čudom isprazni, spas još uvijek možete potražiti u korištenju žične konekcije s izvorom zvuka. U tom slučaju, Mu7 ponašaju se kao klasične pasivne slušalice.

Postizanje tišine

Implementacija tehnologije aktivnog blokiranja buke dugi je niz godina jako oscilirala između proizvođača slušalica. Sony i Bose predvodili su krdo, a svi ostali bezuspješno su pokušavali uhvatiti priključak. Danas je situacija mnogo povoljnija, tako da i KEF uspijeva ponuditi vrlo upotrebljiv ANC, koji uspješno anulira duboke frekvencije, kao i donji dio srednjeg frekvencijskog područja. Slušalice Mu7 svakako se mogu upotrijebiti u bučnim uredima i na putovanjima – dok slušate glazbu, nećete biti ometani zbivanjima u vašoj blizini. Preferirali smo koristiti ih u Smart ANC načinu rada, koji nam je redovito nudio za nijansu bolje zatomljavanje okoline od "običnog" ANC-a. Ipak, treba reći da je Sonyjev ANC i dalje učinkovitiji. Primjerice, pri ruci nam se našao sad već vremešni tvrtkin model WH-1000XM2, te se njegov ANC u izravnoj usporedbi s KEF-ovim pokazao moćnijim. S time na umu, za aktivno blokiranje KEF-ovih slušalica možemo reći da je "ništa posebno" – uredno obavlja svoj posao, ali definitivno ne postavlja nove kvalitativne standarde.

KEF je u slušalice Mu7 ugradio Bluetooth 5.1 čip, koji podržava bežični prijenos zvuka pomoću kodeka SBC, AAC, aptX i aptX HD. Na tom bismo popisu rado vidjeli još i aptX Adaptive. Pomalo iznenađujuće, izostala je podrška za tehnologiju Bluetooth Multipoint, koja se u današnje vrijeme očekuje od iole skupljih bežičnih slušalica. Dotična nam omogućuje istodobno spajanje s dva izvora zvuka, što osjetno poboljšava iskustvo korištenja, jer možemo, primjerice, slušati glazbu s laptopa i odgovarati na telefonske pozive, a bez ručnog prebacivanja slušalica na mobitel.

Slušalice Mu7 proizvode se u dvije boje: Silver Grey i Charcoal Grey. Testirali smo svjetliju, i uočili da nimalo ne privlači otiske prsta, što itekako cijenimo
Slušalice Mu7 proizvode se u dvije boje: Silver Grey i Charcoal Grey. Testirali smo svjetliju, i uočili da nimalo ne privlači otiske prsta, što itekako cijenimo

Još je neočekivaniji izostanak nekih drugih mogućnosti, koje konkurentski modeli mahom nude, poput takozvanog Transparency načina rada, gdje zvukovi okoline pomoću mikrofona bivaju prenijeti u slušalice, ili automatskog pauziranja glazbe kad slušalice skinemo s glave. Nema ni mobilne aplikacije, a samim time ni ekvilizatora, akustičkih profila, detaljnijeg praćenja stanja baterije, nadogradnje firmwarea, ni svega ostalog što aplikacije konkurentskih bežičnih slušalica visoke klase redovito nude.

Imajući to na umu, stava smo da će KEF-ove slušalice Mu7 biti zanimljive štovateljima brenda, zaljubljenicima u njihov dizajn, i svima onima koje će privući njihov neutralni zvuk. Čitav raspon frekvencija ujednačen je i zadovoljavajuće zastupljen, što znači da nema neprirodne hiperdetaljnosti, suviše isturenih vokala, ali ni jako naglašenog basa. S druge strane, nema ni uzbuđenja energičnošću prezentacije, a takva sonična kultiviranost neće biti svima po volji. U kombinaciji sa žicom i kvalitetnim pojačalom, KEF-ove slušalice iskazuju osjetno življi karakter i – oprostite na izrazu – dobivaju muda, no to shvatite tek kao opservaciju, a ne nešto za čime se vrijedi povesti; ako tražite žične slušalice, Mu7 svakako vam ne bi trebao biti predmet razmatranja.

U konačnici, KEF pomalo djeluje kao da se našao na nepoznatom terenu. Za moderne naglavne bežične slušalice visoke klase nije dovoljno da izgledaju lijepo, zvuče dobro i bivaju udobne za nošenje. Dok konkurencija vodi mrtvu utrku za pukim brojem i načinom implementacije dodatnih funkcija, nitko, pa čak ni čuveni KEF, ne može si dopustiti da taj aspekt ostavi, ne u drugom, pa ni trećem, nego osamnaestom planu.

KEF Mu7

  • Jedinstven i zaista lijep dizajn
  • Robusna izrada
  • Intuitivne i vrlo upotrebljive dodirne kontrole
  • Solidno aktivno blokiranje vanjske buke
  • Vrlo dobri mikrofoni za telefoniranje i glasovne naredbe
  • Mogućnost pasivnog rada
  • Brzo punjenje baterije
  • Vrlo dobra autonomija
  • Visok stupanj udobnosti
  • Izvrsna priložena futrola
  • Vrlo ograničene u smislu dodatnih mogućnosti, osobito s obzirom na cijenu
  • Nisu sklopive
Cijena 398 eura Prikaži sve cijene Ustupio: Sigma Audio Koncept
Bug 362 siječanj 2023.