Nakon 46 godina korištenja i 14 godina po uvođenju OIB-a, ukinut je JMBG

Digitalizacija Hrvatske javne uprave posljednjih je godina načinila velike korake, no i dalje se bori s ponekim reliktom prošlosti, koji teško i vrlo polako izlaze iz upotrebe

Sandro Vrbanus srijeda, 18. siječnja 2023. u 15:18

Vlada Republike Hrvatske odlučila je prošle godine napokon ukinuti matični broj građana (ranije JMBG, potom MBG), jer ga je u potpunosti zamijenio OIB. Ministarstvo unutarnjih poslova tada je bilo pripremilo Nacrt prijedloga Zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju, a on je na snagu stupio 1. siječnja ove godine. Budući da je Zakon o osobnom identifikacijskom broju (OIB-u) stupio na snagu još početkom 2009. godine, ispada da je Hrvatskoj trebalo "samo" 14 godina da novim osobnim identifikatorom zamijeni onaj postojeći, naslijeđen iz vremena bivše države.

OIB u punoj primjeni

Danom prestanka važenja Zakona o matičnom broju, dakle s 1. siječnjem ove godine, prestalo se s određivanjem matičnih brojeva kao identifikacijska oznaka za kojom više ne postoji potreba. Od sada je OIB jedini službeni identifikacijski broj, a matični broj građana više se neće tražiti, kako u službenim državnim evidencijama, tako i u privatnom sektoru.

Kao što je bilo i najavljeno, iz postojećih se evidencija neće brisati matični brojevi građana koji su određeni do kraja prošle godine. Oni će se koristiti za povezivanje i razmjenu podataka u slučajevima kada se povezivanje podataka neće moći obaviti korištenjem OIB-a. Tijekom rasprave o Zakonu o prestanku važenja Zakona o matičnom broju u Saboru, nekolicina je zastupnika istaknula kako još uvijek postoji veliki broj evidencija, vođenih prema matičnom broju.