Microsoft lansirao GitHub Copilot za poslovne korisnike

Developerske agencije i druge IT kompanije koje se bave razvojem softvera sada mogu i službeno kupiti pretplatu te tako svojim developerima omogućiti "AI pomoćnika" u programiranju

Sandro Vrbanus srijeda, 15. veljače 2023. u 11:24

Sustav umjetne inteligencije kao pomoć pri programiranju, GitHub Copilot, dobio je i svoju poslovnu inačicu. AI programer je, pod okriljem Microsofta, prvi puta javnosti prikazan 2021. godine, a isporučuje se kao ekstenzija popularnim alatima za razvoj softvera. Prilikom pisanja programskog koda, on ga nadopunjava i automatizira određene radnje, predlaže rješenja, piše funkcije i testove, pa čak i pretvara naredbe pisane prirodnim jezikom u kompleksne algoritme.

Microsoftovi podaci kažu kako su sami developeri rekli da im je Copilot omogućio 55% brže pisanje programskog koda, uz njega su napisali 46% više, a subjektivno su se osjećali 75% zadovoljnijima i ispunjenijima na poslu.

Napredne opcije za kompanije

Ovo rješenje za "budućnost programiranja" Microsoft je do sada nudio tek u osnovnoj inačici, gdje je pretplata iznosila 10 dolara mjesečno ili 100 dolara godišnje. Nova verzija, GitHub Copilot for Business, sada je dostupna za kupnju i organizacijama, s dodatnim funkcijama.

Za cijenu od 19 dolara mjesečno po korisniku, profesionalni će korisnici dobiti sve osnovne mogućnosti Copilota, uz podršku za upravljanje licencama (za administratore), napredno očuvanje privatnosti te mogućnost korištenja VPN-a i proxyja. Tu će biti i napredniji model, razvijen u OpenAI-ju, kao i dodatne mogućnosti poluautomatskog programiranja i očuvanja sigurnosnog integriteta napisanog koda.

Microsoft navodi kako se Copilot već koristi u više od 400 kompanija, a 90% njegovih korisnika prijavilo je kako im on pomaže brže izvršiti radne zadatke.