Recenzije

Tales Factory: umjetno inteligentan pisac priča za laku noć

Igor Berecki nedjelja, 19. ožujka 2023. u 13:05

Ako ste se ikada pitali kome i čemu koriste ti razvikani chat-botovi i AI-generatori slika, odgovor vam može dati web-aplikacija koja vašu ideju u nekoliko sekundi pretvori u originalnu ilustriranu knjigu bajki

Pripadam generaciji kojoj su mame i bake, djedovi i tate čitali bajke za laku noć: ušuškali bi me u postelju, sjeli pored mene, izvadili neku od slikovnica i onda bismo zajedno uronili u maštovite svjetove fantastičnih pripovijedaka ilustriranih šarenim uzbudljivim slikama sve dok ne bih utonuo u san.

Povrh toga, pripadam i generaciji koja je na isti način i sâma uspavljivala svoju djecu: u večerima kada sam bio kod kuće umjesto u dežurstvima, potrpao bih pospane kćeri u krevet i čitao im bajke, pokazivao ilustracije, a nerijetko i dopunjavao tijek pripovijedaka vlastitim intervencijama, novim zapletima u radnji i drugim likovima, sve u želji da izbjegnem jednoličnost i zauzvrat izazovem dječji smijeh i poklike: „Taaaataaa, pa ne ide priča tako! Zlatokosa nije medvjedima pokvarila računalo, nego je pojela kašicu!

Naposlijetku sam postao i pripadnik generacije kojoj bi možda za koju godinu i nekakvo unuče moglo tražiti priču pred spavanje (poruka mojim kćerima ako ovo čitaju: samo polako, nije sila, ništa ja ne insinuiram, unučad spominjem samo u svrhu recenzije za BUG!).

📷 Fotor AI-Tools
Fotor AI-Tools

A i vi, dragi čitatelji Buga, gdje god spadali u ovoj generacijskoj klasifikaciji čitača bajki, kad-tad ćete doći u situaciju da vam u kritičnom trenutku ponestane novih, još neispričanih i iščitanih pripovijetki za mališane koji su ih vječno gladni i željni. Doći će vremena kada će vaše dijete tražiti priču za laku noć, a vi ćete razbijati glavu kako biste smislili nešto privlačno i kreativno. Ili će baš inzistirati da mu ispričate priču o njegovom omiljenom superheroju, o kojem takve priče uopće ne postoje i nisu napisane…

Na sreću, vi ste računalno pismeni i čitate Bug, a u njemu piše da web-aplikacija Tales Factory može biti savršeno rješenje za vaš pripovjedački problem. Tales Factory je potpuno nova web stranica koja vam omogućuje da – identično kao kada komunicirate s nekim od AI-botova – u predviđeni okvir upišete nekoliko riječi, osnovne ideje i parametre za priču... i to je sve: samo kliknete gumb i za nekoliko sekundi imate unikatnu slikovnicu s ilustriranom pričom koju potom možete čitati svojoj djeci.

Tales Factory je web-alat koji jednostavne tekstualne upute u pretvara priče s visokom razinom koherentnosti, logičnim grananjem radnje i glatkim poantama na završetku. Sve su priče opremljene ilustracijama koje suvislo prate tijek radnje, a moguće ih je i poslušati, jer ih Tales Factory zna automatizirano „pročitati“ računalno generiranim glasom.

Zabavljao sam se s tom aplikacijom tek petnaestak minuta kada sam se upitao: „A može li njegova umjetna inteligencija shvatiti smjernice i natuknice na hrvatskom? Jer neće baš svako dijete pred spavanje poželjeti englesku bajku za laku noć.“ Zato sam u tu svrhu u par sekundi složio kratak kostur priče sa sadržajem primjerenim web-portalu najčitanijeg informatičkog mjesečnika u Hrvata i šire: dječju bajku o nastanku časopisa „BUG“. I moram reći da sam prilično impresioniran onim što može učiniti.

Moj prompt je glasio: „Na proljetnoj livadi, lijepa bubamara po imenu Buba Mara, računalni geek, pokušava nagovoriti druge kukce da joj pomognu u uređivanju i tiskanju mjesečnog računalnog časopisa pod nazivom "BUG"; konačno u tome uspijeva i izdaje prvi broj časopisa.“ Za manje od 60 sekundi Tales Factory je na temelju tog unesenog teksta (na hrvatskom jeziku!) generirao simpatičnu, suvislu dječju priču na besprijekornom hrvatskom, uz bajkovito šarene i vesele prateće ilustracije primjerene lepršavom stilu pripovijetke. Štoviše, priča je i dobila atraktivan naslov: "Buba Mara i njezin računalni svijet: Stvaranje časopisa BUG na livadi".

Besplatna probna verzija programa generirat će samo tri stranice pripovijetke s isto toliko ilustracija (progledajte ih u sklopu ovoga teksta), ali pretplatne sheme predviđaju mogućnost izrade do 100 priča mjesečno, od koji svaka može imati do 15 stranica i 15 ilustracija – sasvim dovoljno i za najzahtjevnije malene slušače bajki pred spavanje.

Korištenje umjetne inteligencije za generiranje izmišljenih priča nije novost. ChatGPT iz OpenAI-ja to od prvih verzija obavlja s lakoćom. Googleov LaMDA AI također može generirati zanimljive priče iz jednostavnih tekstualnih upita. Čini se da Tales Factory koristi istu temeljnu AI-tehnologiju kao ChatGPT, a rezultati su iznenađujuće dobro napisani.

Slike u pripovijetkama stilski i sadržajno slijede naraciju, pa iako još ponekad pate o klasičnih bolesti AI-generatora slike (čudni dijelovi anatomije, napose već poslovični prsti na šakama), povremeno izgledaju zapanjujuće profesionalno, posebice kada su pratnja pričama sa sci-fi ili fantasy-tematikom.

Najslabija značajka ovog alata je njegov ugrađeni voiceover: čak i na generičkom, engleskom jeziku još uvijek zvuči umjetno i bez topline koja bi dinamikom pratila smisao radnje u priči, a na hrvatskom je bolje niti ne pokušavati takav način čitanja bajke podvaliti nekom jadnom djetetu koje se sprema zaspati. Uostalom, mišljenja sam kako je voiceover ovdje potpuno nepotreban i da ne treba tražiti kruha preko pogače: bez imalo truda dobijete gotovu, posve originalnu priču skrojenu po mjeri i oslikanu atraktivnim ilustracijama, a još biste htjeli i da ju robot pročita vašem djetetu? Kada nam roboti budu pravili djecu, tada neka im oni i čitaju bajke; do tada prepustite oba posla nama sâmima.

Sve generirane priče na besplatnim kreditima automatski se pohranjuju u javnoj knjižnici, gdje među stotinama primjera možete naći neke zaista impresivno kvalitetne bajke i ilustracije, pa ih besplatno čitati svojoj djeci ukoliko ih ne smeta što su pisane na engleskom, španjolskom ili nizozemskom jeziku.

Tales Factory je dobar primjer kvalitetne praktične primjene umjetne inteligencije u stvaranju teksta i slika, brz i raznovrstan AI-generator instant-pripovijedaka namijenjen roditeljima koji za svoju djecu traže zabavnu priču za laku noć. Ili bi - zašto ne? - mogao biti koristan i odrasloj osobi koja se povremeno želi samo na petnaestak-dvadeset minuta kratko opustiti uz lagano i brzo fantasy ili sci-fi štivo: u desetak riječi objasnite Tales Factoryju kakvu pripovjetku želite pročitati i za manje od minute imate samo svoju bajku za poslijepodnevno drijemanje. Sa sve slikama. Učitelji i nastavnici također mogu iskoristiti ovaj alat za izradu i čitanje novih priča za svoje učenike, pa i za dinamičnije, interesantnije prezentiranje nekih novih područja u gradivu.

Sve u svemu, ne može biti jednostavnije: kada vas djeca spopadnu da im pročitate bajku za laku noć, samo ih upitate kakvu priču žele danas čuti, unesete njihove želje u AI-alat i za nekoliko sekundi imat ćete ilustriranu pripovijetku koja je prilagođena njihovim (i vašim) potrebama. U jednom dalekom kraljevstvu iza sedam mora i sedam gora…