Indija zabranila bankama sve transakcije vezane uz kriptovalute

Nova regulativa znači da korisnici u Indiji neće moći s bankovnih računa uplaćivati sredstva za ulaganje u kriptovalute, niti primati uplate od mjenjačnica

Sandro Vrbanus nedjelja, 8. travnja 2018. u 13:30

Iz indijske središnje banke (Reserve Bank of India) objavili su ovoga tjedna nova pravila za tamošnje banke koja reguliraju poslovanje s kriptovalutama. Regulativa, koja stupa na snagu odmah, zabranjuje bankama poslovanje ili pružanje usluga bilo kojem pojedincu ili kompaniji koji se bave virtualnim valutama.

U prijevodu, to znači da Indijci više sa svojih bankovnih računa neće moću novac uplaćivati na mjenjačnice i burze kako bi ga uložili u kriptovalute. Isto tako, oni koji imaju neku imovinu u kripto-obliku više ga u Indiji neće moći putem banaka pretvoriti u lokalnu valutu, rupije.

Indijska središnja banka do sada je više puta upozoravala na rizike trgovanja kriptovalutama, a sada su se odlučili na ovaj drastičan potez kako bi, kažu, zaštitili potrošače, očuvali integritet financijskog tržišta i spriječili pranje novca. Od sada, dakle, svi stanovnici Indije koji žele kupovati i prodavati kriptovalute to će ubuduće morati raditi na vlastiti rizik, i – očito – izvan bankovnog sustava te zemlje.