Zemlje G20 razgovarale o jedinstvenoj regulaciji kriptovaluta

Najmoćnije zemlje svijeta zatražile su do srpnja analizu tržišta kriptovaluta kako bi mogle razgovarati o uvođenju nadzora nad njima

Sandro Vrbanus srijeda, 21. ožujka 2018. u 14:40

Ovoga je tjedna u Argentini održan susret ministara financija najbogatijih zemalja svijeta okupljenih u grupu G20. Među ostalim ministri su razgovarali i o vrućoj temi u svijetu financija – kriptovalutama. Na inicijativu zemalja poput Njemačke, Francuske, SAD-a i Japana govorilo se o mogućoj jedinstvenoj regulativi koja bi se bavila područjem kriptovaluta.

Govorilo se i o potrebi da centralne banke i vlade dobiju alate kojima bi mogle nadgledati kriptovalute i njihov utjecaj na kriminal, investicije i svjetsku ekonomiju u cjelini – kako bi se mogli izbjeći rizici i eliminirati ilegalne aktivnosti. No, nisu sve zemlje s oduševljenjem prihvatile ove prijedloge. Primjerice, Brazil je bio protiv i njihov predsjednik središnje banke rekao je kako se u toj zemlji kriptovalute neće regulirati.

Kao zaključak sa sastanka ministri zemalja G20 naredili su svojoj financijskoj radnoj skupini (Financial Action Task Force) da sve naputke vezane uz pranje novca i financiranje terorizma od sada primjenjuje i na kriptovalute. Dodatno, do srpnja će zemlje članice napraviti analizu o tome koje podatke treba prikupiti prije nego se krene u bilo kakvu odluku o pisanju jedinstvene regulative.

Kriptovalute za sada ne predstavljaju prijetnju globalnoj financijskoj stabilnosti jer je njihova ukupna tržišna kapitalizacija na razini manjoj od 1% svjetskog BDP-a, poručio je Mark Carney, šef Bank of England, inače predsjedavajući u Odboru za financijsku stabilnost G20.